Informatičko tržište u Hrvatskoj bilježi blagi porast potrošnje

Informatičko tržište Hrvatske u 2014. iskazalo je umjeren rast od 4,1% u odnosu na prethodnu godinu te pritom doseglo vrijednost od 6,51 milijarde kuna, prema upravo dovršenom godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics, objavljenom u četvrtak.

struktura_it_trzista

Mjereno u američkim dolarima, IT potrošnja je porasla za 3,3% u odnosu na 2013. godinu na 1,13 milijardu dolara. IDC Adriatics očekuje nastavak skromnog oporavka hrvatskog IT tržišta u 2015.

U srednjeročnom razdoblju očekuje se daljnje jačanje tržišta po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,4 posto na temelju isporuka hardverskih komponenti, IT usluga ipakiranog softvera da bi se dosegla vrijednost od 1,54 milijardi USD u 2019. godini.

“Blag rast potrošnje na domaćem IT tržištu u prošloj godini godini može se pripisati povećanoj prodaji pametnih telefona (18 posto porast vrijednosti prodaje )te u nešto manjoj mjeri osobnih računala i softverskih aplikacija. Usluge pružene u oblaku, pojačana konkurencija u segmentu podatkovnih centara, učestalije korištenje mobilnih aplikacija te u budućnosti i sve šira primjena interneta stvari (IoT) predstavljati će pozitivne trendove daljnjeg sazrijevanja domaćeg IT tržišta“, napominje Ana Papež, regionalna direktorica IDC Adriaticsa.

Dodala je da smo na hrvatskom informatičkom tržištu u prošloj godini svjedočili nekim svijetlim primjerima poput uvođenja SocSkrb aplikacije te izgradnji dva datacentra u vlasništvu telekom operatera, HT-a i Vipa. Strukturni fondovi Europske unije potaknuli su daljnje jačanje start-up scene i nastavak izvozne ofenzive nekolicine domaćih ponuđača softvera i IT usluga.

Dobar dio tehnoloških kategorija u 2014. godini iskazao je rast vrijednosti. U segmentu hardvera najsnažniji skok zabilježile su isporuke pametnih telefona i osobnih računala (šest posto), dok je blago opala vrijednost isporučenih tableta. Izraženiji pad vrijednosti vidljiv je na tržištu poslužitelja te uređaja za pohranu podataka.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 30 posto, pakirani softver zauzeo je 16%, kao i segment osobnih računala u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Na domaćem tržištu IT usluga, Combis je zadržao vodeću poziciju, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, dok je HP bio prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja u 2014. godini, zaključuju u IDC Adriatics. (M. Petković)