ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Veličina zaslona je važna, evo kako utvrditi koja je optimalna

Moderna škola
Foto: Press

Nakon istraživanja provedenog prošle godine u SAD, Epson objavljuje podatke dobivene u novoj studiji koju je u Velikoj Britaniji i Singapuru provela tvrtka Radius Global Market Research o čitljivosti sadržaja prikazanog na zaslonu veličine 70 palaca (177,8 cm) u učionicama prosječne veličine.

Istraživanje pokazuje kako više od 50 posto učenika i studenata u obje države smatra kako je sadržaj na zaslonu od 70 palaca teško čitati. Više od polovice ispitanika krivo je prepisala barem jednu stavku koju su vidjeli na ekranu.

Istraživanje u Velikoj Britaniji provedeno je na uzorku od 119 učenika i studenata u dobi između 12 i 22 godine podijeljenih u grupe od po tridesetak ispitanika.

Učenici i studenti trebali su čitati tipičan obrazovni sadržaj uključujući grafikone i tekstualni sadržaj s uobičajenog zaslona veličine 70 palaca, u standardnoj učionici dimenzija 8,3 metara sa 8,4 metara, te zapisati šest kratkih stavki temeljem onoga što su vidjeli. Slične zadatke ispunjavali su i učenici i studenti smješten u tipičnu učionicu u Singapuru.

Rezultati istraživanja idu u prilog “pravilu 4/6/8” za određivanje optimalne veličine zaslona. Riječ je o neformalnom pravilu koje je na snazi već dulje vrijeme i koje primjenjuju audio video integratori i montažeri kako bi odredili optimalnu veličinu zaslona u različitim okružjima poput učionica, konferencijskih sala i velikih dvorana.

“Kada je riječ o odabiru najboljeg zaslona za vašu učionicu, najvažnije je da bude dovoljno velik kako bi svi učenici mogli jasno pročitati sadržaj”, kazao je Yasunori Ogawa, operativni direktor za vizualne proizvode u Epsonu.

“To je od najveće važnosti za uspjeh svakog učenika i studenta. Novi model EB-710Ui, kao i ostali Epsonovi napredni interaktivni projektori u učionice donose napredne mogućnosti suradnje”, dodao je.

Novi Epsonovi laserski video projektori ultra-kratkog dometa biti će predstavljeni na sajmovima i izložbama u skoroj budućnosti. (M. Petković)