Fotografije Lane Stojićević najbolja su djela natječaja Erste fragmenti

Fotografije “Crno Brdo (1)” i “Crno Brdo (2)” Lane Stojićević najbolja su djela ovogodišnjeg, 11. izdanja natječaja Erste fragmenti, koja je odabralo stručno povjerenstvo između 16 otkupljenih djela, od ukupno 205 prijava, koliko je ove godine pristiglo na natječaj.

crno_brdo_fotografija

Osim što će autorici biti dodijeljen Grand Prix novčana nagrada u visini 10.000 kuna, Erste banka će joj osigurati i postavljanje samostalne izložbe u Galeriji Kranjčar. Borni Ban dodijeljena je posebna nagrada po odabiru publike u visini 3.000 kuna, dok je stipendija od 1.000 kuna mjesečno pripala Maji Orlovčić, studentici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Erste Fragmenti su tradicionalan projekt Erste banke, kojim ona, kroz otkup i dodjelu stipendije, pruža financijsku potporu mladim umjetnicima te nastoji njihova djela približiti široj javnosti.

Između djela više od dvije stotine mladih autora, što je u jedanaest izdanja natječaja, najveći broj prijava, odabrana su djela 14 autora. Djela je odabralo stručno povjerenstvo, koje čine voditelj Galerije Matice hrvatske Vanja Babić, Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, akademski slikar Sebastijan Dračić, čije je djelo kao mladom umjetniku Erste banka otkupila 2008. godine, kustosica i umjetnička menadžerica Vanja Žanko te Antonia Jurić, voditeljica urbanokulturne platforme Erste banke – Urbanka. Izložba će se moći razgledati u Galeriji Kranjčar, Kaptol 26, od 23. do 26. svibnja 2015.

“Na Erste fragmente 11 ponude za otkup svojih radova poslalo je više od dvije stotine autora, što predstavlja do sada rekordan odaziv. Povećana zainteresiranost mladih umjetnika da im se radovi otkupe i pritom još prikažu na prigodnoj izložbi nimalo ne iznenađuje. U današnje vrijeme, naime, možda i više nego ikada ranije, mladim su umjetnicima itekako potrebne promocija i određena financijska potpora, a projekt Erste fragmenti nudi im i jedno i drugo. Njihove radove publika je u mogućnosti vidjeti na stručno organiziranoj izložbi, ali također i kasnije, u nekim od poslovnih prostora banke. S druge strane, ti prostori zadobivaju jednu humanističko-kreativnu crtu koja klijentima i osoblju banke boravak u njima zasigurno čini ugodnijim i zanimljivijim”, izjavila je Vanja Babić, predsjedavajuća stručnog povjerenstva.

A pobjednica Lana Stojićević kaže: “Uglavnom me zanimaju slojevite suvremene društvene teme koje su često lokalnog karaktera, ali se u njima mogu iščitati i opći simptomi vremena koji nadilaze granice. U svakom novom projektu težim cjelini i nadopunjavanju tema, motiva, medija, pristupa i teorije, ne zanemarujući niti jedan od tih faktora. U projektu Crno Brdo, istražujem suvremeni tretman sela, konkretnije, utjecaj umjetnog i opasnog postindustrijskog krajolika na jedno ravnokotarsko selo i njegovo lokalno stanovništvo. Erste fragmenti su jedna od rijetkih inicijativa koja mladim umjetnicima, osim potvrde struke i prestiža sudjelovanja na relevantnoj izložbi, osigurava i otkup radova.”

“Projekt Erste Fragmenti, nakon više od desetljeća postojanja, dokazao se kao važan događaj koji redovito prati i predstavlja mladu umjetničku scenu u Hrvatskoj. Za mnoge, danas etablirane autore, to je često bila prva prava prezentacija svog rada široj javnosti. Orijentacija prema mlađim umjetnicima može biti rizična, no dosadašnji Fragmenti pokazali su visoki stupanj kvalitetne selekcije, ali i instinkt za prepoznavanje sadašnjih i budućih kvalitetnih umjetnika. Svakom je mladom autoru najteže napraviti one prve korake, prve izložbe, biti prepoznat od struke i od javnosti. Meni je na početku karijere bilo iznimno važno sudjelovati na Fragmentima koji omogućavaju izlaganje, otkup radova, te nagrade žirija. Osim prilike za pokazivanje radova, tu je i otkup radova, koji je svakom mladom autoru važan, te Grand Prix koji izdvaja najbolje od selekcije svake godine. Posebno mi je zadovoljstvo biti članom žirija, jer sam sudjelovao na Fragmentima i imao priliku prezentirati svoj rad na ovoj važnoj izložbi”, ističe Sebastijan Dračić, ovogodišnji član stručnog povjerenstva.

O natječaju Erste Fragmenti 11.
Otkupom umjetničkih djela, Erste banka nastoji mladim i još širem krugu nepoznatim umjetnicima omogućiti daljnji rad i školovanje, a potom i predstavljanje široj publici. Natječaj “Erste fragmenti” organizira se od 2002. godine, a u prethodnih 10 izdanja otkupljeno je oko 140 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija (poslovnica i uredskih prostora) Erste banke u Hrvatskoj.

Autori mnogih otkupljenih radova, poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića i mnogih drugih, u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.