VELIKI USPJEH učenika zagrebačke XV. gimnazije na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi

VELIKI USPJEH učenika zagrebačke XV. gimnazije na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi
Krešimir Nežmah, Pavel Kliska, Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić | Foto: Hrvatski savez informatičara

Hrvatski mladi informatičari, učenici zagrebačke XV. Gimnazije, osvojili su dvije srebrne i dvije brončane medalje na 31. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – International Olympiad in Informatics u Bakuu.

Na natjecanju na kojem je nastupilo 327 natjecatelja iz 87 zemalja svijeta, srebrne medalje osvojili su Patrik Pavić, učenik prvog razreda, i Krešimir Nežmah (2. razred), brončane Dorijan Lendvaj (1. razred) i Pavel Kliska (3. razred).

VELIKI USPJEH učenika zagrebačke XV. gimnazije na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi
Mladi informatičari i njihovi stručni voditelji | Foto: Hrvatski savez informatičara

Ovaj rezultat nastavak je niza odličnih rezultata koje naši mladi informatičari postižu na informatičkih natjecanjima i s kojih se ne vraćaju bez odličja, ističe se u objavi na stranici Hrvatski savez informatičara.

S mladim informatičarima putovali su i njihovi stručni voditelji Ivan Paljak i Josip Klepec kao i odgovorni voditelj Krešimir Malnar.

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Izbornim pripremama. Kao i prošle godine, svi članovi reprezentacije učenici XV. gimnazije iz Zagreba, a ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama.

Međunarodna informatička olimpijada je natjecanje koje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java, pod operativnim sustavom Linux.

Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske koji je održan u Krku, od 19. do 29. lipnja, ali i kasnije, tijekom srpnja, održane su intenzivne pripreme na kojima su hrvatski tim pripremali njihovi voditelji, stručni suradnici Hrvatskog saveza informatičara i bivši olimpijci.

Hrvatska informatička reprezentacija u Zagreb se vraća u nedjelju, 11. kolovoza, u 19:20 sati, letom TK 1055 iz Istanbula.