Hrvatske predstavnice ostvarile sjajan rezultat na Europskoj informatičkoj olimpijadi

Lara Semeš, Lina Krištić, Martina Licul i Ema Borevković | Foto: Hrvatski savez informatičara

Hrvatske predstavnice ostvarile su fantastičan uspjeh na prvoj Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (European Girls’ Olympiad in Informatics), osvojile su tri medalje – jedno zlato i dva srebra!

Na ovom natjecanju nastupile su četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoj nastup u reprezentaciji izborile kroz nastupe na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (od listopada 2020. do ožujka 2021.), Državnom natjecanju iz informatike (12.-14. travnja 2021.) i Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi odnosno izbornim kvalifikacijama za EGOI (25. travnja 2021.)

Zlato je osvojila Ema Borevković, učenica 4. razred, XV. gimnazija iz Zagreba, srebro je pripalo Lari Semeš, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb, i Martini Licul, 3. razred, Gimnazija Pula, objavio je Hrvatski savez informatičara.

U hrvatskom timu bila je i Lina Krištić, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb.

Prva Europska informatička olimpijada za djevojke održala se od 13. do 19. lipnja 2021. godine, zbog trenutne epidemiološke situacije online u svakoj od zemalja sudionica.

Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na nivou Europe pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka.

Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a okupilo je 157 natjecateljica iz 32 europske i 11 gostujućih zemalja.