Svaka treća osoba starija od 50 godina ima čvor u štitnjači

U Hrvatskoj se i ove godine obilježava “Svjetski dan štitnjače”, a prigodna manifestacija održat će se 23. svibnja 2015. između 9 h i 15 h na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom trgu.

stitnjaca

Tim su povodom predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora akademik Zvonko Kusić i predsjednica Udruge za bolesti štitnjače Morana Paliković Gruden objavili priopćenje u kojem stoji:

Velika svjetska društva za štitnjaču (Europsko i Američko društvo za štitnjaču) prihvatila su obilježavanje dana svjesnosti o bolestima štitnjače u svijetu s ciljem promicanja spoznaja o toj maloj, ali vrlo važnoj endokrinoj žlijezdi.

Bolesti štitnjače su vrlo česte u populaciji, osobito u starijih žena. Pogađaju milijune osoba širom svijeta, utječu na svakodnevni život i aktivnosti, uzrok su značajnih poremećaja zdravstvenog stanja i smanjuju kvalitetu života. Svaka treća osoba starija od 50 godina ima čvor u štitnjači, a svaka deseta odrasla žena ima blaži oblik smanjene funkcije štitnjače.

Osobito je bitno praćenje funkcije štitnjače u trudnica, jer nedostatak hormona štitnjače u trudnoći ima nepovoljan utjecaj na razvoj ploda, a nedostatak hormona štitnjače u ranom djetinjstvu uzrokuje razne funkcijske i razvojne poremećaje.

Tijekom druženja na Cvjetnom trgu liječnici specijalizirani za bolesti štitnjače odgovarat će na pitanja građana, a bit će dostupni i prospekti s informacijama.