SRCE SLAVI 46. ROĐENDAN: Početak je bilo računalo UNIVAC 1110 koje se prostiralo na više od 400 ‘kvadrata’

Foto: Srce

Srce je i danas 46 godina od osnutka uspješna, pouzdana i učinkovita središnja infrastrukturna ustanova cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske. Djeluje u području izgradnje, održavanja i podrške uporabi moderne računalne, komunikacijske, posredničke, podatkovne i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture).

Ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić kaže da i ova 46. godina, svjedoči o tome da ne samo da se zadaće i izazovi u radu Srca ne smanjuju, nego kontinuirani napori Srca da osigura akademskoj i istraživačkoj zajednici i hrvatskome društvu pristup najnovijim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama postaju sve važniji.

Pri tome potreba da se zadrži stabilnost i pouzdanost rada mnogobrojnih postojećih sustava i usluga za koje je Srce nadležno i kojima se koriste tisuće naših korisnika postaje sve više glavnim prioritetom u planiranju i ostvarivanju aktivnosti Srca, rekao je ravnatelj.

To podrazumijeva kontinuiranu brigu o više od 40 javnih usluga i ključnih infrastruktura, od usluga u temeljnim slojevima e-infrastrukture kao što su udomljavanje nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa (CIX) i pružanje usluga naprednog računarstva (HPC klaster Isabella i CRO NGI) preko koordinacije autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja (AAI@EduHr) te usluga iz podatkovnog i informacijskog sloja kao što su Informacijski sustav visokog obrazovanja (ISVU) i Informacijski sustav Registra Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (ISRHKO) pa sve do široke ponude obrazovnih programa Srca koji su prilagođeni potrebama studenata, nastavnika, istraživača, kao i IT profesionalca koji rade u sustavu znanosti i obrazovanja, ali i izvan njega.

“Izdvajamo kao iskorak završetak priprema projektne dokumentacije projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nastavljamo održavati i razvijati infrastrukturu za prikupljanje, trajno čuvanje i otvoreni pristup digitalnoj imovini, podacima i rezultatima istraživanja (sustav Dabar) kao i niz informacijskih sustava koji čine osnovu nacionalne informacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja”, ističe se u priopćenju Srca.

Povijest Srca uključuje važne trenutke kako hrvatske informatike, tako i hrvatske akademske i istraživačke zajednice u razvoju i primjeni najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Podsjetimo, sada već poprilično davne 1971. godine, 29. travnja Sveučilišni savjet Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o osnivanju Sveučilišnog računskog centra.

UNIVAC 1110
1974. u Srcu je instalirano i počelo se koristiti računalo UNIVAC 1110, tada najveće i najbrže računalo u ovom dijelu Europe – Foto: Srce

Od 1974. godine, kad je u Srcu svečano pušteno u rad računalo UNIVAC 1110, do danas, puno se toga u ICT svijetu promijenilo. Od računala koje je sa svim podsustavima zauzimalo više od 400 ‘kvadrata’ do računala podjednake snage koje danas mnogi nose u svojem džepu. (M. Petković)