Vozači oprez: Sutra 40.000 mališana prvi put kreće u školu!

U ponedjeljak kada počinje nova školska godina u prve razrede osnovnih škola krenut će i četrdeset tisuća prvašića, a to znači toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu pa policija poziva vozače na oprez.

djca-ucenici-u-prometu-630

Apelira i na roditelje da svojim savjetima djeci i osobnim ponašanjem, pomognu u nastavljanju višegodišnjega trenda smanjivanja broja stradalih u prometu.

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti, kao i podizanju prometne kulture općenito, MUP niz godina poduzima preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Najpoznatija od tih aktivnosti je akcija “Poštujte naše znakove” koja se provodi od 1995.

Da je pokazala svoju punu opravdanost govori i podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio. U 1994. smrtno ih je stradalo 57, u 2012. sedam. U prvih sedam mjeseci ove godine u prometu je poginulo šestero djece.

Po programu MUP-a, koji će biti predstavljen u ponedjeljak, policija je i ove godine na području čitave Hrvatske, zajedno s poduzećima zaduženima za održavanje prometnica u gradovima, općinama i županijama, obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola i tamo gdje je bilo potrebno uklonila nedostatke. Tijekom rujna policijski službenici održat će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Na tim predavanjima učenici će dobiti promidžbene materijale i reflektirajuće prsluke s likom Šegrta Hlapića.

Već tradicionalni spotovi “Poštujte naše znakove”, koji se financiraju sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa čitavi će se rujan emitirati na nacionalnim i lokalnim televizijama i radio postajama. Policijski službenici bit će nazočni i prvom roditeljskom sastanku đaka prvaka.

Svakog rujanskog dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, a temeljna je zadaća policijskih službenika, omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Prema nediscipliniranim vozačima policija će poduzimati sve zakonom propisane mjere i kažnjavati sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.

Za vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži, a u školama koje ih imaju radit će i školske prometne jedinice.

Kao osnovne razloge zašto su djeca ugrožena kategorija u prometu policija navodi njihov niži rast što im onemogućava dobru preglednost, a zbog toga ih i vozači slabije vide, smanjena im je i sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti. Nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu, često reagiraju nenadano, impulzivno zato što su zaigrani i još u potpunosti nemaju razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Policija savjetuje roditeljima da porazgovaraju s djecom i ukažu im na opasnosti koje im prijete u prometu, da im pokazuju negativne strane ponašanja vozača, ali i pješaka, vježbaju sigurno prelaženje kolnika. Ako je dijete prvoškolac posebnu pozornost roditelji trebaju posvetiti putu u i iz škole i svakako ga treba ispravljati kada napravi pogrešku. Vrlo je važno da roditelji svojim primjerom pokažu djetetu kako se treba ispravno ponašati, nikada ne raditi prometne prekršaje, ma koliko se žurili. Policija također upozorava da djecu u vozilima treba prevoziti isključivo na propisan način.

Zahvaljujući dosadašnjim akcijama broj stradalih u prometu je, unatoč sve većem broju vozila na cestama, svake godine u padu. Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 192 djece, a ozlijeđeno ih je 15.761.

Stanje sigurnosti cestovnog prometa u sedam mjeseci 2013., kao i nekoliko godina unatrag, karakterizira smanjenje svih brojčanih pokazatelja vezanih za prometne nesreće i stradavanje u njima. Ono što posebno zadovoljava je da se broj smrtno stradalih osoba u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani smanjio za 27, odnosno sa 208 na 181 ili za 13 posto. Ništa manje nije važan podatak o smanjenju broja ozlijeđenih osoba. U prvih sedam mjeseci prošle godine bilo ih je 9101, a u istom razdoblju ove, ozlijeđeno ih je 8351 ili 750 manje.

Policiju međutim zabrinjava što su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima i to zato što sjede na prednjim sjedalima, a kada sjede na stražnjim nisu vezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije, poručuju iz MUP-a.

Kako bi se upozorilo na važnost edukacije i informiranosti o pravilima ponašanja u prometu MUP je na svojoj intrenetskoj stranici postavio anketu po kojoj 14 posto sudionika misli da su djeca dovoljno informirana i educirana, a isto toliko ih smatra da nisu. Da je potrebno uložiti više u edukaciju i informiranje djece o prometnoj sigurnosti smatra ih 48 posto, a da su roditelji dužni posvetiti više pozornosti sigurnosti svoje djece u prometu, smatra 24 posto sudionika ankete.