Suosnivač Applea otkrio veliku tajnu: Steve Jobs nije znao programirati!

Odgovarajući na pitanje je li Steve Jobs znao programirati, odnosno napisati računalni kod, suosnivač Applea Steve Wozniak na svom je blogu iznio nekoliko detalja o Jobsovom tehničkom obrazovanju.

steve-jobs-1977-630

“Steve nikad nije kodirao”, piše Wozniak. “Nije bio inženjer i nije napravio nikakav originalni dizajn, ali bio je tehnički dovoljno potkovan da mijenja i dodaje drugom dizajnu.”

Ovo je karakteristika koju smo već vidjeli u službenoj biografiji Stevea Jobsa koju je napisao Walter Isaacson. U njoj se to često spominje.

Naime, Jobs je neprestano revidirao i reorganizirao posao svojih zaposlenika, te se nikad nije libio miješati u ono što rade i pokušati na neki način poboljšati ono za što smatra da bi u konačnici moglo imati uspjeha.

“Ja sam obavio sve za Apple I i Apple II, uključujući i izbor featuresa. Obavio sam sve za BASIC (i to u rukopisu jer si nisam mogao priuštiti assembler). Jedina osoba koja mi je pomogla napisati nešto od koda Apple II bio je Allen Baum, koji je pomogao s “monitor programom”, napisao je Wozniak.

Ipak, moramo priznati da je prilično čudno da Jobs nije naučio programirati, nego je molio zaposlenike da to rade. Današnji veliki tehnološki moguli, poput Marka Zuckerberga iz Facebooka ili Davida Karpa iz Tumblra, kodove sipaju iz rukava, i to redove i redove kodova.

Izvor: tehnoklik.hr