NOVA ŠKOLA U ZAGREBU: Otvorena nova Osnovna škola Bukovac, 600 učenika pohađa nastavu u jednoj smjeni

Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u društvu svojih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta otvorio je danas još jednu novu školu u Zagrebu, OŠ Bukovac.

Radi se o jednoj od najvećih kapitalnih investicija u sustavu odgoja i obrazovanja Grada Zagreba, vrijednoj 18 milijuna eura i financiranoj gotovo u potpunosti iz proračuna Grada Zagreba.

“Otvaranjem ove škole, došli smo do brojke od 16 školskih zgrada koje smo u našem mandatu, dakle u samo dvije i pol godine od lipnja 2021. do danas, obnovili, dogradili i izgradili”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

“Put do današnjeg svečanog otvorenja nije bio lagan jer smo se na ovom projektu susretali s brojnim izazovima, no ključno je da smo završili projekt i izgradili modernu školu”, dodao je.

Učenici OŠ Bukovac, njih 610, tijekom izgradnje su nastavu pohađali na četiri lokacije –  u OŠ Frana Krste Frankopana, OŠ Petra Preradovića, OŠ Jordanovac te OŠ Žuti brijeg. Djelatnici tih škola te roditelji i djelatnici OŠ Bukovac dali su veliki doprinos u ovom procesu i pokazali važnost proaktivne suradnje roditelja i škole, odnosno građana i gradske uprave, na čemu im zahvaljujemo.

Otvaranjem OŠ Bukovac koja će raditi u jednoj smjeni, još tri škole prelaze na jednosmjensku nastavu: OŠ Petra Preradovića, OŠ Jordanovac i OŠ Žuti brijeg. 

Nova OŠ Bukovac ima 36 moderno opremljenih učionica i kabineta, polivalentni prostor, dvije sportske dvorane, knjižnicu i druge prateće prostore, uključujući novo vanjsko sportsko igralište, školski trg i parkiralište. Površina objekta iznosi nešto više od 8.000 m².

Podsjetimo, u mandatu ove gradske uprave završena je cjelovita obnova 7 školskih objekata koje pohađa više od 2.500 učenika (OŠ Miroslava Krleže, OŠ Vugrovec-Kašina (PŠ Vugrovec), OŠ Dr. Ivan Merz, OŠ Petra Zrinskog, Učenički dom Ante Brune Bušića, Glazbena škola Blagoja Berse, Gimnazija Tituša Brezovačkog), što su ujedno i prve završene cjelovite obnove javnih objekata, bilo u državnom vlasništvu, bilo u vlasništvu Grada Zagreba, ističe se u priopćenju Grada Zagreba.

U tijeku su radovi na cjelovitoj obnovi I. ekonomske škole i Gornjogradske gimnazije, koje očekujemo da počnu s radom u novoj školskoj godini u rujnu.
 
Završeno je i 9 projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije škola, vrijednosti 94 milijuna eura: PŠ Pongračevo, OŠ D. Domjanića, Hotelijersko-turistička škola, XII. gimnazija, OŠ K.Š. Gjalskoga, PŠ Blato, OŠ Jure Kaštelana, OŠ Ante Kovačića i OŠ Bukovac. Trenutno su u tijeku radovi na PŠ Kupinečki Kraljevec, čije otvaranje očekujemo vrlo brzo, dok završetak radova na izgradnji OŠ Jakuševec očekujemo u drugoj polovici godine.
U Proračunu za 2024. osigurano je čak 70 milijuna eura za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i obnovu školskih objekata. 
 
Gradonačelnik Tomašević na kraju je podsjetio da je ova gradska vlast ukinula kašnjenja u plaćanjima školama i vrtićima, učetverostručila sredstva za tekuće i investicijsko održavanje škola i vrtića, a dobavljačima i izvođačima prepolovila rokove plaćanja, s 60 na 30 dana. 

“Četverostruko smo povećali proračunska sredstva za tekuće i investicijsko održavanje škola je nam je važno da unaprijedimo uvjete i kvalitetu nastave u svakoj školi u Zagrebu, a znamo da ova povećanja također prepoznaju i cijene naši ravnatelji i ravnateljice”, zaključio je gradonačelnik.