Učenici 100 osnovnih škola sudjelovali u ekološkoj akciji Zeleni korak

Učenici 100 osnovnih škola sudjelovali u ekološkoj akciji Zeleni korak
Foto: Press

U jedanaestom izdanju eko akcije Zeleni korak sudjelovalo je više od 14.700 osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske, koji su prikupili više od 100 tona staroga papira za recikliranje.

Među sudionicima se zalaganjem i trudom posebno istaknulo 10 škola čiji su učenici prikupili najviše papira te tako zaslužili nagradu dm-a u iznosu od 1.350 eura.

Svoje mjesto među najboljim mladim ekolozima osmi su put zaslužili učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja Nova Gradiška, koji su prikupili više od 4 tone staroga papira. Zahvaljujući zalaganju učenika u Zelenom koraku, škola je tijekom godina nabavila pametne ploče, računala, kopirne uređaje, a jedna od nagrada omogućila im je kupnju skladišta za papir.

“Još 2012. godine prepoznali smo akciju Zeleni korak kao priliku da potvrdimo eko orijentaciju naše škole, ali i kao priliku za nabavku školske opreme. Kad god smo sudjelovali, pobijedili smo zahvaljujući našim učenicima i njihovim obiteljima. Imamo i kućicu za odlaganje starog papira u koju pohranjujemo prikupljeni i razvrstani papir”, istaknula je Blagica Pečnjak, ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška.

“Tijekom jedanaest godina, uz pomoć više od 235.000 osnovnoškolaca pokazali smo da svatko od nas može dati doprinos zaštiti okoliša i pozitivno utjecati na zajednicu. Ponosni smo na Zeleni korak te na to što u njemu već niz godina sudjeluju škole poput Osnovne škole Ljudevita Gaja, ali i što nam se svake godine pridruže nove škole. Uime dm-a zahvaljujem učenicima i djelatnicima škola koji su ove godine doprinijeli svojoj zajednici te ih pozivam da nam se pridruže i u sljedećem izdanju Zelenog koraka”, izjavila je Gordana Picek, voditeljica resora nabave i marketinga dm-a za regiju Adria te voditeljica prodajne regije u Hrvatskoj.

Uz učenike novogradiške škole, nagradu za doprinos zaštiti okoliša zaslužili su učenici OŠ Vela Luka, OŠ Jurja Dobrile (Rovinj), OŠ dr. Ante Starčević Pazarište Klanac i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav (Varaždin) te učenici Područne škole Zbjegovača, PŠ Divoševci, PŠ Veliki Raven (Križevci), PŠ Češko selo (Petrinja) i PŠ Glavina Donja (Imotski).

Zeleni korak jedna je od najdugovječnijih akcija dm-a, u kojoj je od 2012. godine više od 235.000 osnovnoškolaca prikupilo čak 3.100 tona starog papira, čijim je recikliranjem spašeno više od 53.000 stabala.