HNK nema intendanta, nastupilo razdoblje bezvlašća

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerom Krležina “Michelangela Buonarotija” počela je nova sezona. No budući da novi intendant, čak ni vršitelj dužnosti intendanta, još uvijek nije izabran, u središnjoj kazališnoj nacionalnoj kući od sutra nastupa – bezvlašće.

Prije dva dana dosadašnja intendantica Ana Lederer dostavom je iz Ministarstva kulture dobila odluku o prekidu ugovora o radu 2. rujna. Vladi će biti predložen v.d. intendanta koji se, prema statutu kazališta, mora naći među zaposlenicima HNK.

Nakon višemjesečnih pregovora predstavnika Ministarstva i Grada, koji su vlasnici i financijeri kazališta, te nekoliko neuspjelih natječaja, gradske vlasti sadašnju situaciju smatraju u najmanju ruku neugodnom.

Andrea Zlatar, ministrica kulture, nada se da će pravni vakuum trajati nekoliko dana, do sljedeće sjednice vlade, kad bi trebalo doći do formalnog razrješenja i imenovanja vršitelja dužnosti intendanta.

U sjeni igara iza kulisa u HNK se igra predstava koja se već potvrdila na međunarodnoj pozornici, na Mittelfestu, a pokazuje kako je Krležina misao aktualna govoreći o događajima od prije pola tisućljeća kada su dušobrižnici prekrivali golotinju Michelangelovih freski.

Predstava “Michelangelo” nastala je u koprodukciji s Mittelfestom i slovenskim Pandur Teatrom, a temelji se na Krležinoj ekspresionističkoj drami “Michelangelo Buonarotti”, djelu u kojemu najveći klasik hrvatske književnosti na strasan, zaljubljen i inteligentan način nudi introspektivan prikaz velikoga talijanskog renesansnog slikara, arhitekta, kipara i pjesnika.

“Krleža je genij i vizionar koji nam je omogućio da danas ovdje govorimo o ikonskoj geografiji jednog umjetnika, koji predstavlja simbol za umjetnika koji se suočava sa svojim osobnim demonima i koji je na neki čudan način žrtva sustava koji ga okružuje i s kojim se bori. Michelangelo je umjetnik u vremenu koje je za umjetnost teško, a do danas se ništa bitno nije promijenilo”, kazao je Tomaž Pandur najavljujući zagrebačku premijeru na konferenciji u Zagrebu.

Nakon premijere u zagrebačkoj Kući za umjetnost i ljude Laubi priređen je veliki tulum prigodom zatvaranja izložbe Tomaža Pandura “Dječaci” otvorene u lipnju u povodu priključenja Laube projektu “Michelangelo”.