Završena energetska obnova OŠ Retkovec, uskoro počinje gradnja nove škole u Čulincu

Foto: Grad Zagreb

Na Osnovnoj školi Retkovec završeni su radovi energetske obnove vrijedni 2 milijuna eura, financirani u potpunosti iz gradskog proračuna, a školu su tim povodom danas obišli gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Završetkom energetske obnove, očekuje se značajna ušteda u troškovima škole za energente te smanjenje štetnih emisija CO2.

“Za 70% smanjit će se godišnja potrebna energija za grijanje, a emisija CO2 za gotovo 80 %”, rekao je gradonačelnik Tomašević i posebno naglasio kako su sada radni uvjeti u školi, koja broji gotovo 900 učenika, znatno kvalitetniji i bolji.

Dodao je i kako se nastava za vrijeme trajanja radova, koji su započeli tijekom jeseni 2022., nesmetano odvijala.

Energetska obnova obuhvatila je opsežne radove na vanjskoj ovojnici zgrade, uključujući toplinsku izolaciju zidova i krovova, zamjenu stolarije, izgradnju nove kotlovnice te postavljanje fotonaponske elektrane na krovu škole.

“Grad Zagreb nastavlja s ulaganjem u projekte energetske učinkovitosti kako bi doprinio globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena. Plan energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za razdoblje od 2024. do 2026. postavlja ambiciozne ciljeve koji uključuju poboljšanja energetske učinkovitosti na 20 javnih zgrada, ostvarenje veće energetske učinkovitosti na još 35 zgrada te izgradnju sunčanih elektrana na 52 javne zgrade”, dodao je gradonačelnik Tomašević spomenuvši u tom kontekstu i Projekt ZA-GREEN, sufinanciran od strane Europske investicijske banke.

Zamjenica gradonačelnika Dolenec najavila je i skori početak izgradnje nove Osnovne škole Čulinec.

“Još je 2005. godine pokrenut arhitektonsko-urbanistički natječaj i od tada se godinama gotovo ništa nije događalo. No tijekom 2023. osigurali smo javni interes od Republike Hrvatske s ciljem provođenja postupaka otkupa zemljišta i sada smo na oko 98% zemljišta u vlasništvu Grada što je jedan od glavnih preduvjeta kako bi se moglo krenuti u izgradnju škole”, objasnila je zamjenica. Dodala je kako će se na ljeto ove godine moći predstaviti precizniji hodogram za izgradnju škole u tom dijelu Zagreba.