Veliki uspjeh hrvatskih inovatora u Rumunjskoj, 22 odličja za 14 inovacija

Hrvatski inovatori su u svom 5. jubilarnom nastupu na Euroinventu, najvećoj izložbi inovacija istočne Europe u Iasiju, Rumunjska, ostvarili najveći uspjeh do sada osvojivši 22 vrijedna odličja za 14 izloženih inovacija.

inovatori-3

Ovogodišnji Euroinvent oborio je sve dosadašnje rekorde pa je brojnim posjetiteljima prikazano 400 izložaka iz 26 država iz cijeloga svijeta. Sjajan niz hrvatskih odličja čini 9 zlatnih, 4 srebrne, 1 brončna medalja i 8 posebnih nagrada i trofeja.

Dobitnici zlatnih odličja su Jana Žiljak Vujić sa suradnicima s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, za “Označavanje antiterorističke uniforme za prepoznavanje u infracrvenom spektru”, Slobodan Rajić za “Gumeno cestovno željeznički prijelaz”, Ivan, Roman i Tomislav Krunić za “Roto rašpu”, Snježana Firšt Rogale sa suradnicima sa Tekstilno tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za “Inteligentni odjevni predmet s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima”, Davor Gusić student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu za “Solarni svijetleći stol”, Mirjana Brlečić za “Krema peršin”, Radovan Marin za “Okomiti bicikl parking i stupić za parkiranje bicikla” i Dragica i Rade Nekić za “Podesivu šahtu”, odnosno “Nastajanje i liječenje kancerogenih i autoimunih bolesti”. Srebrna odličja osvojili su Matej Bošnjak i Damir Matijak, Udruga inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje za “Klik Kliješta”. Krešimir Topolovec iz Tehničke škole Ruđera Boškovića za “Sustav za udaljeno upravljanje uređajima”, Radovan Marin za “Dvonamjensku dasku za jedrenje”, odnosno Dubravko Rogale i Gojko Nikolić za “Mjerni sustav za određivanje statičkih i dinamičkih toplinskih vojstava kompozita i odjeće”. Brončana medalja pripala je Ivanu, Romanu i Tomislavu Kruniću za inovaciju “Tračna rašpa”.

Veliki hrvatski uspjeh čini i 8 posebnih nagrada i trofeja rumunjskih i međunarodnih znanstvenih institucija.

Posebnu nagradu Tehničkog sveučilišta Clui Napoca osvojila je Jana Žiljak Vujić sa suradnicima, nagradu Sveučilišta iz Sibiju Snježana Firšt Rogale sa suradnicima, nagradu Tehničkog sveučilišta Moldove Radovan Marin.

Posebna nagrada Poljske fundacije Proinventio pripala je Mateju Bošnjaku i Damiru Matijaku, a nagrada malezijskog Ministarsva znanosti Dragici i Radi Nekiću. Posebni trofej izložbe Euroinvent osvojio je Davor Gusić, a zlatnu medalju Agepi, Moldovskog patentnog ureda Slobodan Rajić. Iznimno je vrijedan trofej Wiipa, svjetske organizacije inovatora za Ivana, Romana i Tomislava Krunića.

Predstavnici Hrvatskog saveza inovatora su promovirali predstojeći 39. hrvatski salon inovacija INOVA-BUDI UZOR 2014 brojnim inozemnim izaslanstvima i rumunjskih inovatorima, pa u studenom u Osijeku očekujemo novu veliku izložbu inovacija.

Ovogodišnji nastup hrvatskih inovatora na Euroinventu organizirali su Hrvatski savez inovatora i Savez inovatora Zagreba uz potporu Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.