SVAKE GODINE SVE VIŠE IZLAGAČA: Otvorena 15. Međunarodna izložba inovacija ARKA

Međunarodna izložba inovacija ARCA
Foto: Press/ARCA

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je 15. Međunarodna izložba inovacija ARKA na kojoj svoje inovacije predstavljaju pojedinci i istraživački timovi iz Europe i svijeta.

Svake je godine sve više izlagača, a riječ je o više od dvije stotine znanstvenih, tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih i zabavnih inovacija, ističe Radio Sljeme u svom izvješću.

Bez inovacija nema razvoja, kazala je glavna tajnica Udruge inovatora Hrvatske, Katarina Marković dodavši kako su inovacije generator gospodarskog razvoja te da se nada kako će mladi inovatori svoje patente uspješno plasirati na tržište.

I ovogodišnja ARCA usmjerena je upravo na mlade inovatorima i njihove aktivnosti. Jedno od središnjih događanja izložbe je panel rasprava pod nazivom Inovacije u doba digitalne transformacije na kojoj će sutra sudjelovati brojni uvaženi inovatori i utemeljitelji tvrtki, među kojima je i mladi inovator Ivan Golubić tvrtke Mobile Vehicle Tehnology s prototipom pametnog bicikla.

U tri dana, do 21. listopada u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će predstavljeno oko 150 inovacija iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana i Libanona.

Riječ je o inovacijama poduzetnika, akademske i znanstvene zajednice te pojedinaca i istraživačkih skupina okupljenih oko nacionalnih i lokalnih udruženja inovatora. Novost je da će ove godine zajedno s ARCOM biti održana i deveta po redu AGRO ARCA, međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji.