Počinje 17. Međunarodna izložba inovacija ARCA, okupit će više od 150 domaćih i inozemnih izlagača

Foto: Press

Od 17. do 19. listopada 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održava se 17. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2019. s više od 150 domaćih i inozemnih izlagača.

Kako je najavljeno, AECA 2019. okupiti će više od 90 domaćih i 50 izlagača iz 15 zemalja Europe i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu življenja.

Bogati inovatorski sadržaj ovogodišnjeg sajma, svi zainteresirani posjetitelji moći će besplatno razgledati od 17. do 19. listopada 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Osim besplatnog ulaza na Arcu 2019., Udruga inovatora Hrvatske i ostali organizatori ove međunarodne izložbe inovacija pripremaju bogat program i sadržaje.

A sadržaj izložbe sastoji se od izložbenog i programskog dijela. Izložbeni dio biti će okrunjen nagradama inovatora o kojima odluku donose članovi Ocjenjivačkog suda i Ocjenjivačkog suda za mlade. U programskom dijelu Arca 2019. donosi kreativno – tehničke radionice, te će se unutar same izložbe, suorganizator Arce 2019. – Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva RH, održati seminar na temu „Zelene inovacije u hrvatskoj brodogradnji“.

ARCA je prepoznata je kao mjesto kvalitetnih poslovnih susreta inovatora, predstavnika poslovnog sektora, akademske zajednice, studenata, učenika i institucija koje potiču inovativni razvoj. Određen broj inovativnih hrvatskih tvrtki kroz spomenute nastupe stasale su u značajne tržišne subjekte sa izrazito izvoznom orijentacijom.

Mnoge hrvatske inovacije predstavljene po prvi puta na ARCI, a potom i nastupom na ostalim izložbama diljem svijeta koje organizira UIH u suradnji s partnerima, omogućile su svojim nositeljima proboj na domaće i inozemno tržište, značajno doprinoseći rastu njihove konkurentnosti, ali i rastu konkurentnosti cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska, koja je domovina svjetskih velikana, izumitelja, od Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkale i kroz ARCA-u nastavlja slavni niz još slavnijih inovatora.

“Misija UIH je pokretanje mehanizama međusobnog djelovanja svih subjekata koji se javljaju u području inovacija, jačanje inovativne kulture, jačanje svijesti o intelektualnom vlasništvu i transferu znanja. To je složen proces ali nemamo pravo na odustajanje”, kazao je Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske uoči otvaranja ARCA-e.

“ARCA – izložba, koja se već 17. godinu zaredom održava u Zagrebu – zaslužuje najveću potporu i pozornost svih nas. Na njoj se promovira najveći broj ideja i inovacija iz Lijepe naše, a već godinama na njoj sudjeluju i inovatori iz regije, ali i iz cijelog svijeta. Ove godine su nam se pridružili inovatori iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Njemačke, Indije, Sirije i Irana kojima želim dobrodošlicu”, istaknuo je dr.sc. Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Generalni sponzor ove prestižne izložbe je tvrtka Končar, dok su tvrtke Tehnix, Bernarda kreveti i madraci i HS Produkt sponzori. Hamag Biroje institucija partner manifestacije.
Posljednjeg dana izložbe 19. listopada od 15:00 do 16:00 sati održava se svečana dodjela nagrada.

Na sajmu inovacija Arca 2019 pruža se mogućnost svim sudionicima da na jednom mjestu predstave svoju inovativnost i kreativnost kao i postignute dosege na koje tržište nestrpljivo čeka.