Inovatorski Grand Prix pripao mladom doktoru elektrotehnike iz karlovačke tvrtke HS Produkt

Marko Filipović - Inovatorski Grand Prix pripao mladom doktoru elektrotehnike iz karlovačke tvrtke HS Produkt
Foto: Press

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu jučer su svečanom dodjelom nagrada i priznanja zatvoreni Međunarodna izložba inovacija Arca i Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Arca, koji su se ondje održavali od četvrtka 18. listopada u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

Grand Prix, najznačajnija nagrada izložbe, pripao je inovaciji Polisrh – industrijski dizajn robotske ćelije za poliranje i uklanjanje srha dr. sc. Marka Filipovića iz karlovačke tvrtke HS Produkt. Riječ je o industrijskom robotu koji ubrzava i olakšava dosad ručni proces poliranja i uklanjanja srha.

“Pitali smo sve renomirane relevantne proizvođače iz svijeta da nam naprave takav jedan robot, no nismo dobili odgovor tako da smo se odvažili napraviti ga sami, a podršku nam je dao jedan od najjačih proizvođača robota, japanski Fanuc”, objasnio je ovaj mladi doktor elektrotehnike.

Na inovaciji je četiri godine radilo pet projektnih inženjera i dva tehnologa operatora kako bi povezali sve elemente ovog inovativnog sustava u cjelinu. Na temu dijela segmenta sustava koji u sebi sadrži niz inovacija, Marko je napisao i doktorski rad te nekoliko znanstvenih radova.

Integrirajući robot Polisrh zasad u HS Produktu koriste za vlastite potrebe, a u planu je i prodaja na stranom tržištu. Ova inovacija početak je i usmjerenja rada tvrtke HS Produkt prema robotici odnosno proizvodnji integriranih industrijskih robotskih sustava u čemu, kaže Marko, vide budućnost tvrtke.

Na ovogodišnjoj izložbi inovacija Arca i sajmu Agro Arca predstavljeno je više od 150 inovacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije. U fokusu sajma bila je tema pametne poljoprivrede o čemu su na konferenciji raspravljali stručnjaci iz akademske i znanstvene zajednice te gospodarskog sektora.