INOVACIJE: U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvara se 16. Međunarodna izložba inovacija Arca

Foto: Press

U četvrtak se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvaraju 16. Međunarodna izložba inovacija Arca i jubilarni 10. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi Agro Arca.

Po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove inovacija, izložba Arca i sajam Agro Arca na jedno mjesto dovode inovatore iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije.

Na 800 kvadratnih metara izložbenog prostora do subote 20. listopada predstavlja se oko 250 autora sa 150 inovacija, a središnje događanje izložbe i sajma je konferencija o pametnoj poljoprivredi.

O upotrebi novih tehnologija i inovacija u poljoprivredi na konferenciji će govoriti stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Inovacijskog centra Nikola Tesla, zatim stručnjaci iz poznatih tvrtki Agrivi, Skyfarm, iN2 i drugi. Moderator konferencije je prof.dr.sc. Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla.

Pored afirmiranih inovatora, tvrtki i istraživačkih ustanova, inovacije koje nalaze široku primjenu, od industrije do svakodnevnice, će na izložbi i sajmu predstaviti i učenici srednjih tehničkih škola, kao i studenti hrvatskih sveučilišta. Za njih kao i djecu osnovnoškolskog uzrasta pripremljen je popratni program događanja s brojnim radionicama iz STEM područja. Posjet svim događanjima besplatan je za posjetitelje.

Izložbu Arca i sajam Agro Arca organizira Udruga inovatora Hrvatske u suradnji sa suorganizatorima, Inovacijskim centrom Nikola Tesla, Sveučilištem u Zagrebu, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA).

Pokrovitelji događanja su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a supokrovitelji Hrvatska gospodarska komora. Partner izložbe je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije HAMAG-BICRO.