U Knjižare stigla knjiga Ive Goldsteina “Hrvatska 1990. – 2020. Godine velikih nada i gorkih razočaranja”

U knjižare je upravo stigla “Hrvatska 1990. – 2020. Godine velikih nada i gorkih razočaranja”, kapitalna knjiga povjesničara Ive Goldsteina, objavljena u izdanju Profila.

Riječ je o opširnom i detaljnom pregledu trideset godina samostalne Hrvatske. Autor analizira okolnosti u kojima je Hrvatska nastala, ratne godine te što se s njom događalo u godinama koje su uslijedile; obećavajuće trenutke ekonomskog razvoja i međunarodne afirmacije, kao i mračna razdoblja ideološke regresije, depopulacije i razočaranja.

Ivo Goldstein u svojoj knjizi ujedno razmatra postoje li perspektive izlaska iz sadašnjeg razočaravajućeg stanja.

Istaknuti hrvatski publicisti i novinari o knjizi su istaknuli:

Inoslav Bešker: “Hrvatska se mora suočiti sa zbiljskom slikom o samoj sebi“, piše Ivo Goldstein pri kraju ove opsežno dokumentirane studije. Slika koju ta studija nudi pesimističnija je nego u prethodnim Goldsteinovim knjigama o najmodernijoj hrvatskoj povijesti. Ne zato da bi se nacija zgražala nego zato “da pokaže kako ima mehanizme pomoću kojih ideje, koje zaslužuju da budu na margini, zadrži na margini, a ne da dopusti da postanu relevantne, a kamoli dominantne vrednote“. Za rješavanje problema treba prvo sebi priznati da problem postoji. Goldsteinova studija hladnom primjenom povjesničarske metodologije analizira nesumnjiva dostignuća, ali i probleme Republike Hrvatske.”

Boris Pavelić: “Ivo Goldstein već je više puta dokazao da umije pisati povijest u realnom vremenu. No njegova nova knjiga Hrvatska 1990. – 2020. – Godine velikih nada i gorkih razočaranja vjerojatno je vrhunac tog umijeća. Pred nama je historiografska publicistika primjerena trenutku: aktualna do istodobnosti, sažeta, ali ne i simplifikatorska, meritorna, ali ne i preopširna, uronjena u duh neizvjesnosti današnjeg vremena. Ivo Goldstein svojom je knjigom još jednom potvrdio nezaobilaznu korist historiografije za javni diskurs: tko želi vjerodostojan – kritički ali uravnotežen – izvještaj o vlastitoj zemlji, s povjerenjem ga može doznati iz knjige povjesničara čiji je znanstveni i javni rad ukorijenjen u najboljoj kritičko-prosvjetiteljskoj tradiciji zapadnoga kulturnog kruga.”

Jurica Pavičić: “Goldsteinova je knjiga kronika trideset godina samostalne Hrvatske, promatrane iz očišta razočaranog, pro-europskog liberala. Autor secira (ne)uspjehe postkomunističke Hrvatske, a pritom ne štedi nikoga: ni jugoslavensku partiju, ni srpski nacionalizam, ni HDZ, a ponajmanje Franju Tuđmana.”