Jurica Pavičić osvojio nagradu za najbolji europski krimić

Jurica Pavičić osvojio nagradu za najbolji europski krimić

Prijevod romana Jurice Pavičića „Crvena voda“ osvojio je nagradu Le Point du Polar européen. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za najbolji krimić europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik, a autoru će biti uručena na festivalu Quais du polar koji se održava u Lyonu.

Roman „Crvena voda“ izdao je Profil, a na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo.
Jurica Pavičić, koji se i sam nalazi na Festivalu u Lyonu, nije krio zadovoljstvo zbog osvojene nagrade. Kratko je izjavio da ga veseli biti u društvu velikog broja poznatih autora.

„Dodatno me veseli to što je moja knjiga imala odličan odjek u francuskim medijima“, rekao je Pavičić.

Radnja romana „Crvena voda“ započinje jedne rujanske subote 1989., kada je, nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestala sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga nije dala rezultate, a okolna politička zbivanja – pad jednog sistema, društvene promjene i rat – zasjenili su nestanak djevojke. Jedini koji su je i dalje tražili bili su njezina najbliža obitelj: otac, majka i brat blizanac.

Radnja romana proteže se tijekom 27 godina, a u njemu se prati daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih do inspektora jugoslavenske milicije.

Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, kroz njihove sudbine, postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom tri desetljeća.

Roman „Crvena voda“ Jurice Pavičića dobitnik je nagrada Ksaver Šandor Gjalski i Fric za najbolju prozu, a bio je i u finalu književne nagrade Tportala i Nagrade Meša Selimović za najbolji roman u 2017. godini.