Knjige za klikeraše - logički pogled na čovjeka i društvo
Foto: Press

U knjižarama diljem Hrvatske od utorka je dostupno drugo izdanje KNJIGE ZA KLIKERAŠE – logički pogled na čovjeka i društvo matematičara, znanstvenika i sveučilišnog profesora Zvonimira Šikića u izdanju Profila.

Zvonimir Šikić, matematičar uz čije su udžbenike odrasle generacije hrvatskih učenika, u KNJIZI ZA KLIKERAŠE objašnjava matematičke zakonitosti u velikom rasponu tema – od obrazovanja, ekonomije i politike, do zakonodavstva i demokracije.

Knjige za klikeraše - logički pogled na čovjeka i društvo
Foto: Press
Ova jedinstvena knjiga odmah je pobrala velike simpatije stručne i šire javnosti, o čemu najbolje svjedoči da je u svega tri mjeseca nakon izlaska dobila novo izdanje.

Razlog zašto je “Šikić je a priori dobar trade mark“, kako je opisao novinar Inoslav Bešker, vjerojatno leži u činjenici da su se u “klikerašima” brojni prepoznali.

Među njima je novinar i pisac Jurica Pavičić koji je za Šikića ustvrdio: “Šikić je matematičar. Zanimaju ga računalstvo, teorija igara, genetika i psihologija. S tim paketom stručnih znanja Šikić ulazi u područje ekonomije, sociologije i političke teorije, funkcionirajući kao myth-buster libertarijanskih mitova. Solidarnost i socijalna svijest, pokazuje Šikić, nisu samo humanistička uobrazilja. One su dubinski utemeljene u matematici, teoriji igara i evolucijskoj biologiji. Možda i nehotice, Šikić je napisao socijaldemokratski manifest rječnikom STEM-ovca”, zaključio je Pavičić.

“Ne bih rekla da je ovo knjiga samo za klikeraše, ona je knjiga za sve koji žele dobiti sažetu, lijepo osmišljenu i izloženu misao i informaciju o ekonomiji i matematici”, komentirala je Sonja Radas s Ekonomskog instituta u Zagrebu, ujedno i gostujuća znanstvenica na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Fizičar Dario Hrupec, sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, najvredniji dio KNJIGE ZA KLIKERAŠE vidi u tome što autor naglasak stavlja na razumijevanje.

“Iz ove se knjige puno toga može naučiti, ne samo činjenica, nego stvarnog razumijevanja svijeta oko nas”, rekao je Hrupec.

Iza sasvim ozbiljnih naslova poglavlja poput “Što je i čemu služi obrazovanje”, “Što je demokracija”, “Država i vjera”, “Tko treba izdavati novac?” ili “Zašto nam treba feminizam”, do onih zaigranih poput “Hrvatski izborni sustav i deve”, “Piketty ili Kako sam konačno shvatio Jane Austen” i “Lijevo, desno, nigdje promatrača”, autor pokazuje na koji je način matematika svuda oko nas i kako nam ona pomaže razumjeti sebe i druge.

“U obje verzije matematika je općenito, a i u ekonomiji, vrlo zavodljiva. U statističkoj verziji ilustrira to fraza ‘podatci sve govore’ (iako podatci, zapravo, ne govore ništa nego nešto natuca tek njihova interpretacija). Matematičko-logičko modeliranje, s druge strane, najčešće je ispunjeno neočekivanim, iznenađujućim zaključcima, gotovo otkrićima, koji u trenutcima nalikuju prosvjetljenju. Ono lupanje dlanom po čelu, ono – kako se nisam sam sjetio. To je onaj ‘misterij’. Šikićeva knjiga obiluje tim dojmom, tom manirom”, navodi se u predgovoru koji je napisao dugogodišnji novinar, ekonomist i publicist Željko Ivanković.

O autoru

Zvonimir Šikić doktorirao je matematičke znanosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1976. bio je zaposlen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje gdje je od 1984. bio voditelj Katedre za matematiku. Od 2017. godine je u mirovini.

Autor je 11 knjiga, 40 znanstvenih radova, 66 stručnih radova te više od 200 raznih izdanja (u raznim koautorstvima) udžbenika i zbirki za osnovne i srednje škole.

Od 1995. do 2003. bio je prvo potpredsjednik, a potom i predsjednik Hrvatskog matematičkog društva, a od 2010. do 2020. predsjednik Hrvatskog logičkog udruženja.

Nastavnik je i mentor na Zajedničkom poslijediplomskom doktorskom studiju matematike Sveučilišta u Rijeci, Osijeku, Splitu i Zagrebu, a bio je i dugogodišnji član kolegija tog studija.

Direktor je međunarodne konferencije “Philosophy of Science” od 2001., te osnivač i direktor međunarodne konferencije “Logic and Applications – LAP” od 2013.

Član je Hrvatskoga helsinškog odbora od 2008.