Što hrvatski čitatelji najviše traže u doba pandemije?

Foto: Screenshot

Premda ove godine Interlibera nema, barem ne u obliku na koji smo navikli, veseli nas činjenica da čitatelji sjajno reagiraju na njegovo ovogodišnje, zamjensko izdanje i da je interes uistinu golem.

Baš kao što smo svjedočili proteklih godina na Interliberu, podjednako se traže, ne samo sniženi naslovi, već i noviteti.

Iako se interesi čitatelja razlikuju, dosad pristigle nam narudžbe u našoj INTERNETLIBER SUPERAKCIJI svjedoče o poklapanju trendova primjetnih na svjetskoj razini, a koji su prisutni još od početka pandemije. To su vidljivo pojačan interes za dječje knjige, posebice za knjige za predškolsku dob (naše trenutno najpopularnije slikovnice su iz serijala Julije Donaldson o avanturama domišljate bubamare i Dugo putovanje malog vuka R. Bright i J. Fielda) te edukativne knjige za nešto stariju djecu, kao što je serija iz koje smo dosad objavili Atlas gradova, Atlas svemira i Atlas izuzetnih ljudi te sasvim novi naslov Chimamande Ngozi Adichie Svi bismo trebali biti feministi.

Primjetili smo i pojačan interes za prozne naslove općenito, neovisno radi li se o lijepoj književnosti ili žanrovskoj prozi. Iz područja lijepe književnosti hitovi su romani Elene Ferrante, a od noviteta uvjerljivo je najtraženiji roman Djevojka, žena, drugo Bernardine Evaristo.

Među žanrovskom produkcijom primjećujemo kako su nešto traženiji ljubavni romani od primjerice kriminalističkih koji su imali primat proteklih godina. Možda je zanimljivo istaknuti da iako su čitatelji ljubavnih romana više nego ostali skloni dobro provjerenim imenima i neskloni eksperimentiranju, na njih jako utječe i usmena predaja, pa je tako naš hit-naslov postao i Ti, u mom snu prvijenac britanske autorice Holly Miller.

I, da, vrijedi istaknuti da trenutno najprodavanije i najtraženije naslove prijevodne proze u našem programu potpisuju žene.

Napominjemo kako su ovo generalni trendovi koji ne govore o tome da se publicistika ne traži jer su pojedini publicistički naslovi kao što su Dnevnik Diane Budisavljević Nataše Mataušić ili Franjo Kuharić: Kardinal i vlast Miroslava Akmadže trenutno među našim najprodavanijim naslovima općenito. A jako nas veseli činjenica da su jako traženi i domaći autori kao što su Maša Kolanović, Jurica Pavičić i Jasen Boko.

Podsjećamo vas da su cijene Profilovih naslova od 9. studenog snižene u brojnim knjižarama i knjižarskim lancima diljem zemlje, uključujući i sve online knjižare. Popusti su popraćeni brojnim prigodnim akcijama.  

Na Profilovoj Facebook stranici organizirali smo superakciju pod nazivom Internetliber u kojoj nudimo više od 700 naslova po sniženim cijenama, a dostava je besplatna za sve narudžbe iznad 100 kuna. Popusti se kreću od 20 posto za nove naslove (knjige izdane u posljednjih godinu dana) pa sve do 90 posto za nešto starija izdanja.

Pregled Profilovih noviteta možete pogledati na ovom linku, a katalog knjiga koje se nude po prigodnim interliberskim cijenama nalazi se ovdje.