Profilovi noviteti za jesen 2021. – donosimo pregled najzanimljivijih izdanja

Profilovi noviteti za jesen 2021.
Foto: Press

Jesen je tradicionalno doba godine u kojem izlazi veliki broj novih knjiga, a mi vam s veliki zadovoljstvom skrećemo pozornost na dio Profilovih noviteta, kako za odrasle tako i za djecu, koji uskoro dolaze u knjižare.

Od proznih naslova vjerojatno će najveće oduševljenje čitatelja izazvati novi prijevod svjetski slavne talijanske spisateljice koja i dalje krije svoj identitet – Elene Ferrante. Riječ je o romanu Izgubljena kći koji je prethodio Genijalnoj prijateljici, a ujedno je i osmi roman Elene Ferrante u Profilovu izdanju.

Izgubljena kći priča je o kontradiktornim emocijama koje nas vežu uz našu djecu, o tome što znači biti žena i što znači biti majka. Roman je dobio i svoju filmsku inačicu u režiji sjajne Maggie Gyllenhaal, a premijerno je prikazan ovih dana na Venecijanskom filmskom festivalu.

U knjižare stiže i veličanstveni Hamnet, Maggie O’Farrell. Priča je inspirirana malo poznatom sudbinom Hamneta Shakespeara, sina slavnog Williama Shakespearea. Hamnet je vrlo brzo postao bestseler diljem svijeta, a do sada je osvojio više prestižnih nagrada, među kojima su Women’s Prize i British Book Awards.

Za ljubitelje trilera pripremili smo još jedan od najzapaženijih romana ove godine, instant bestseler New York Timesa, knjigu Ona druga crnkinja autorice Zakiye Dalile Harris.

Pozornost skrećemo i na knjigu Tragač, novi roman Tane French, jedne od najboljih kriminalističkih autorica naše doba te debitantsku poetsku zbirku glumice i aktivistkinje Lili Reinhart Škola plivanja.

Od publicističkih knjiga u knjižare uskoro stižu biografija Winstona Churchilla iz pera britanskog premijera Borisa Johnsona Winston Churchill, Kako je jedan čovjek stvarao povijest te nova knjiga svjetske ekonomske zvijezde Thomasa Pikettyja Napokon socijalizam! Riječ je zbirci kolumni koje je Piketty objavljivao posljednjih godina u najutjecajnijem francuskom dnevnom listu Le Monde.

Izdvajamo i knjigu Razmisli još jednom Adama Granta, američkog psihologa i pisca koja je bila bestseler broj 1 New York Timesa.

Od knjiga za djecu izdvajamo roman za tinejdžere Iva, do mjeseca i natrag Romana Simića, jednog od najcjenjenijih hrvatskih književnika za odrasle i djecu.

U knjižare stiže i četvrti nastavak knjige o odlučnoj i dobronamjernoj žirafi Suli, svima poznatog tandema Maja Šimleša i Sven Nemet, Suli u avanturi, lovci na snove. Od dječjih naslova u knjižare stižu i Brojalica Julije Donaldson, knjiga Animalium Jenny Broom, u kojoj je prikazano 160 najdivnijih i najneobičnijih bića na Zemlji, Igre mozgalice, velika kartonska knjiga s osam društvenih igara te Mitovi, čudovišta i kaos u staroj Grčkoj Jamesa Daviesa.

U nastavku donosimo više detalja o Profilovim novim naslovima.

 
BELETRISTIKA

Elena Ferrante: IZGUBLJENA KĆI
Roman koji je prethodio GENIJALNOJ PRIJATELJICI još je jedan izvanredan roman Elene Ferrante; priča o kontradiktornim emocijama koje nas vežu uz našu djecu, o tome što znači biti žena i što znači biti majka. Genijalan roman genijalne autorice. Ujedno i osmi roman Elene Ferrante u našem izdanju. Ekranizacija ovog romana u režiji sjajne Maggie Gyllenhaal premijerno je prikazana na Venecijanskom filmskom festivalu prije nekoliko dana, a u njoj glume Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard i Paul Mescal. Prava za prikazivanje kupio je Netflix.

Maggie O’Farrell: HAMNET
VeličanstveniHamnet priča je o braku i obitelji koju su poharali tuga i gubitak, ali i nježan, nezaboravan portret dječaka čiji je život zaboravljen, a čije ime nosi jedna od najslavnijih drama svih vremena.
Impresivno djelo Maggie 0’Farrell među najhvaljenijim je romanima napisanima na engleskom jeziku posljednjih godina, bestseler koji se prevodi diljem svijeta te dobitnik prestižnih nagrada, među kojima su Women’s Prize i British Book Awards.

Zakiya Dalila Harris: ONA DRUGA CRNKINJA
26-godišnja Nella Rogers već je umorna od činjenice da je jedina crna osoba koja radi u prestižnoj izdavačkoj kući Wagner Books, umorna od svega što ta činjenica sobom povlači. Stoga ne čudi što je presretna kad sazna da u ured dolazi još jedna Crnkinja, Hazel. No stvari se vrlo brzo počnu odvijati u neočekivanom smjeru, Nella postaje neprijatelj broj 1, a Hazel apsolutna miljenica svih…
Ovaj mračan, duhovit i silno zabavan triler, satiričan prikaz izdavaštva i suvremenog društva, jedan je od najzapaženijih romana ove godine, instant bestseler New York Timesa. Roman koji se ne ispušta iz ruku.

Tana French: TRAGAČ
Nakon 25 godina rada u čikaškoj policiji, ali i teškog razvoda, Cal Hooper uvjeren je kako je preseljenje u irsko selo upravo ono što mu treba. Sve što želi jest izgraditi novi život na lijepoj lokaciji s dobrim pubom u kojem se ništa ne događa. No kad upozna lokalnog klinca čiji je brat nestao, Cal počinje otkrivati slojeve mraka koji se kriju iza idiličnih pejzaža i počinje shvaćati kako i najmanja mjesta kriju opasne tajne.
TRAGAČ Tane French – jedne od najboljih kriminalističkih autorica naše doba – majstorska je, atmosferična priča o tome kako razlikujemo dobro od lošeg u svijetu gdje jasna podjelnica između ta dva pola ne postoji. Uistinu fantastičan krimić!

Lili Reinhart: ŠKOLA PLIVANJA
ŠKOLA PLIVANJA, debitantska je poetska zbirka glumice i aktivistkinje Lili Reinhart, zbirka koja istražuje euforične začetke mlade ljubavi, borbu s anksioznošću i depresijom u susretu sa slavom te neizbježan prekid veze temeljene na strasti. Duboko intimne i prijemčive, provokativne i utješne, kratke, ali i duboke – Liline pjesme odraz su njezine iskrenosti i jedinstvene perspektive.

PUBLICISTIKA

Boris Johnson: WINSTON CHURCHILL – KAKO JE JEDAN ČOVJEK STVARAO POVIJEST
Ova je biografija dvojako važna i zanimljiva, prvo kao snažno napisana biografija velikog ratnog premijera čija je karijera ovdje analizirana iz perspektive pisca koji je suvremeni britanski premijer. Istodobno, ova je knjiga značajna jer je to Johnsonova osobna projekcija kakav bi on političar želio biti i kako bi on volio da u povijesti bude zapamćen.

Thomas Piketty: NAPOKON SOCIJALIZAM!
Thomas Piketty, poznati francuski znanstvenik, kritički analitičar društveno-političkih prilika suvremenog svijeta, posebno sadašnjeg stanja kapitalizma, socijalne države i liberalne ideologije, poznat po dvije svoje fundamentalne knjige „Kapital u 21. stoljeću“ i „Kapital i ideologija“, objavio je sada knjigu svojih kolumni, koje je objavljivao posljednjih godina u najutjecajnijem francuskom dnevnom listu Le Monde. U tim je kolumnama on žestoko na brojnim primjerima kritizirao suvremeni kapitalizam te se u njima zalaže za socijalizam.

Adam Grant: RAZMISLI JOŠ JEDNOM
Adam Grant američki je psiholog i pisac, profesor organizacijske psihologije na Sveučilištu Pennsylvaniji. Autor je velikog broja znanstvenih radova iz područja psihologije i sociologije te nekoliko bestselera. Često ga intervjuiraju u novinama i u televizijskim emisijama kako bi objasnio neke sasvim konkretne nove društvene i psihološke fenomene modernog svijeta. Ove godine objavio je ovaj veliki bestseler u kojem analizira odnos čovjeka prema vlastitim zaključcima i stavovima te napominje koliko je važno isponova razmišljati o njima, preispitati ih, pa i nakon što su neke odluke već donesene.

DJEČJE KNJIGE

Roman Simić, Stjepan Bartolić, ilustrator: IVA, DO MJESECA I NATRAG
Prvi roman jednog od najcjenjenijih hrvatskih književnika za odrasle i djecu konačno je tu! Roman Simić napisao je roman za tinejdžere u kojem sve vrvi od akcije, a istovremeno je nježan, duhovit, zabavan i pun emocija. Sve počinje kad tata troje tinejdžera – Ive (14), Marula (16) i Tina (12) dobiva zagonetnu figuricu i poziv u Liku na čitanje oporuke dalekog rođaka. Ovaj roman govori o svijetu i razmišljanjima mladih njihovim jezikom, a uz obilje humora i napetosti priča i dirljivu obiteljsku priču.

Maja Šimleša, Sven Nemet, ilustrator: SULI U AVANTURI, LOVCI NA SNOVE
Četvrti nastavak popularne serije o odlučnoj i dobronamjernoj žirafi Suli odvodi je na putovanje iz snova. Suli želi naučiti plivati pa iako dosad nitko nije vidio žirafe da plivaju, Suli ne vidi razlog zašto bi je to spriječilo. Dobro se pripremila i proučila načine na koje razne životinje plivaju i krenula. Otvorite knjigu, uživajte u rimama Maje Šimleše kojom priča zabavnu, a tako važnu i poučnu priču te duhovitim ilustracijama Svena Nemeta.

Julia Donaldson, Sharon King-Chai, ilustratorica: BROJALICA
Julia Donaldson već dugi niz godina oduševljava generacije i generacije najmlađe publike svojim ritmičnim i veselim stihovima, a hrvatskoj publici poznata je po hit-slikovnicama o maloj, mudroj i šutljivoj bubamari te po Grubzonu. Ovaj put svoje stihove povjerila je kreativnoj umjetnici Sharon King-Chai koja je poznata po uporabi neobičnih materijala i tehnika pri izradi svoji radova, a rezultat su sjajne, zanimljive, slojevite i vesele ilustracije.
Divan je ovo dar mališanima koji započinju s učenjem brojeva, ali i onima koji vole slušati ritmične stihove te promatrati ilustracije sa životinjama.

Jenny Broom, Katie Scott, ilustratorica: ANIMALIUM
Ova prekrasna knjiga ulaz je u prirodoslovni muzej otvoren dvadeset i četiri sata dnevno u kojoj će čitatelji pronaći 160 najdivnijih i najneobičnijih bića na Zemlji. Izlošci su raspoređeni prema redoslijedu nastanka pa će djeca otkriti kako se razvijao život na našem divnom planetu, kako su i zašto životinje razvile određena svojstva te kako očuvanje raznolikosti svih bića na Zemlji čini naš planet prikladnim za život. Vizualno i sadržajno impresivna muzejska zbirka predstavljena u knjizi dočarat će vam beskralježnjake, ribe, vodozemce, gmazove, ptice i sisavce.
 
Grupa autora: IGRE MOZGALICE
Ova velika kartonska knjiga s osam društvenih igara zabavit će male i velike igrače koji će uz smijeh i zabavu stjecati vještinu računanja, smišljanja strategija, usmeno izražavanje te vježbati brzo razmišljati. Astroizazov, šetnja svemirom, parić-neparić, molekularni izazov, geotavla, čarobni trokut, bijeg iz labosa i tvornica robota igre su za najmanje dva igrača pa sve do dva tima. U knjizi ćete pronaći sve elemente za igru: kockicu i sve figurice, žetone i naljepnice potrebne za igru.
 
James Davies: MITOVI, ČUDOVIŠTA I KAOS U STAROJ GRČKOJ
Ova izuzetna knjiga dočarat će djeci te važne mitove na poseban način – stripovski ilustrirane i sa profinjeno duhovitim tekstom privući će ih na čitanje i otkrivanje detalja i pozadina tih priča. S ovom će knjigom djeca sudjelovati u stvaranju svijeta iz kaosa i promatrati kako znatiželjna Pandora otvara kutiju, zajedno s Tezejem suočit će se s Minotaurom, putovati s Perzejem u potrazi za Meduzom. Zatim će posjetiti Tartar i promatrati koncert najvećeg grčkog boga rocka Orfeja, u golemom konju ući u Troju i na kraju promatrati kako Heraklo obavlja svoje poznate poslove. Između svake od tih poznatih avantura nalaze se predasi u kojima će čitatelji otkrivati grčke bogove, doznati kako su grčki mitovi objašnjavali svijet, upoznati najveće grčke junake koje još ne poznaju, suočiti se s najzanimljivijim mitskim bićima i ubojitim zvijerima, otputovati u podzemni svijet i doznati za moire – tri sestre koje svakom određuju sudbinu.