Kako je bookerovka Bernardine Evaristo osvojila domaće čitatelje i kritičare

Kako je bookerovka osvojila domaće čitatelje i kritičare
Foto: Press

Bookerom nagrađen roman Djevojka, žena, drugo Bernardine Evaristo, koji je Profil objavio sredinom studenog, odmah nakon svojeg dolaska u knjižare postao hit.

Prema podacima portala Moderna vremena u prosincu je bio i najprodavaniji prozni naslov u Hrvatskoj, svrgnuvši s trona naš golemi prošlogodišnji hit Lažljivi život odraslih Elene Ferrante.

Kako je bookerovka osvojila domaće čitatelje i kritičare
Foto: Press
Sudeći prema našim podacima, interes za romanom, koji će ovih dana doživjeti treće izdanje, nimalo ne jenjava.

Roman Djevojka, žena, drugo dosad je preveden na više od 35 jezika svijeta, uvršten u brojne izbore najboljih knjiga godine uglednih svjetskih medija, a postao je i hit diljem svijeta.

Ono što je zanimljivo, a vjerujemo da govori i o jednom od rijetkih lijepih trenutaka vremena u kojem živimo jest to što ovaj roman ne pripada redu romana koji lako postaju hitovi. Pisan bez interpunkcije, slobodnim stilom, Djevojka, žena, drugo djelo je u kojem britanska autorica nigerijskog podrijetla u sudbinama dvanaest crnkinja istražuje kako rasa, rod, seksualnost, klasa… utječu na naše živote. Ili kako žive oni najranjiviji, počesto višestruko marginalizirani. Vjerujemo da interes i oduševljenje koje ovaj veličanstveni, potresan, ali i silno duhovit roman izaziva kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, ponešto govore i o tome da živimo u vremenu promjene i da ima nade za bolje, pravednije sutra, s više sluha za živote svih nas koji činimo društvo.

Vrijedi spomenuti kako se Bernardine Evaristo upisala u povijest kao prva crnkinja koja je osvojila nagradu Booker podijelivši je s velikom Margaret Atwood, a Graham Norton to je komentirao ovako: “Dajte Evaristo još nagrada! Sve nagrade! Iako juri brzinom vlaka, njezin roman ne propušta nijednu pojedinost iz mnoštva različitih života koje u njemu susrećemo.”