Počeli su upisi u srednje škole, osam zagrebačkih škola provodi prijemni ispit

Foto: ZG express

Danas su počele prijave za upis učenika u I. razred srednjih škola u školskoj godini 2024./2025.

Prema Odluci o upisu učenika u i. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. koja je objavljena u Narodnim novinama, u srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave u I. razred redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 45.478 učenika u 2.062 razredna odjela.

Broj upisnih mjesta manji je nego prošle godine, kada ih je bilo 46.010, što je rezultat loše demografske situacije u Republici Hrvatskoj.

Unatoč tome, i ove se godine očekuje veliki interes za pojedine škole, u nekim slučajevima višestruko veći od broja predviđenih upisnih mjesta.

Budući da osnovne škole masovno “proizvode” oslikaše, neke srednje škole, među kojima je i osam zagrebačkih, taj problem rješavanju provođenjem prijamnih ispita.

Kandidati se za upis u programe obrazovanja prijavljuju preko mrežne stranice kojom https://srednje.e-upisi.hr pristupaju Nacionalnome informacijskome sustavu prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ).

Za prijavu na mrežnoj stranici kandidat koristi svoj elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr, ili elektronički [email protected]. Potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku. [I.Š.]