Sutra štrajk prosvjetara u svim osnovnim i srednjim školama! Ima li smisla slati djecu u školu?

Ilustracija | Foto: Pixabay

Propao je i drugi krug mirenja Vlade i školskih sindikata o povećanju koeficijenta složenosti poslova. Nakon četiri sata pregovora zaključeno je da dogovora nema pa će već sutra početi štrajk u svim osnovnim i srednjim školama.

Po prvi štrajk će biti proveden cirkularno, što znači da će sutra štrajkati cijela Hrvatska, a zatim svaki dan po nekoliko županija.

U Vladi su odbacili zahtjev sindikata za povećanje od 6,11%, ponudivši im 2% od 1. listopada te još 2% od 1. lipnja 2020. godine, objavio je HRT.

Prvo pitanje koje se nameće roditeljima nakon ove vijesti je ima li smisla sutra slati djecu u školu.

Ministrica Blaženka Divjak izjavila je da su “pripremljene su upute koje su poslane školama i uredima državne uprave”.

“Najvažnije poruke su da je na prvome mjestu sigurnost i interesi učenika, a sve ostalo, pa i postupanje ravnatelja koji su sada nadležni, s tim treba uskladiti”, rekla je Divjak na konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Pozvala je roditelje da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Najvažnije je, naglasila je, da ravnatelji organiziraju da vrata škole budu otvorena i da u uvjetima štrajka treba za učenike organizirati neku vrstu rada.

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, kazala nam je kako će sva djeca koja dođu u školu biti zbrinuta.

“Sva djeca koja dođu u školu će biti prihvaćena, nitko neće ostati nezbrinut. U školama se formiraju štrajkaški odbori i oni koji nisu u štrajkaškom odboru odlaze, oni koji nisu ostaju, a djeca će biti zbrinuta. Nema šanse da netko ode u školu, a da će ostati nezbrinut, svi će biti zbrinuti. Zbog toga molimo roditelje za razumijevanje. Ideja cirkularnog štrajka dana je, između ostaloga, da se ne remeti toliko nastavni proces zato što mi prije svega mislimo na učenike i njihove roditelje i da njima to ne bude previše nejasno. Mi ćemo dan prije svima objaviti u kojim će županijama sve biti štrajk taj dan, a u kojima će se nesmetano odvijati nastava”, pojasnila je Ana Tuškan u izjavi za Večernji list.