Uoči Tjedna miopije predstavljena slikovnica koja će djeci olakšati prvi pregled vida

Uoči Tjedna miopije u Zagrebu predstavljena edukativna slikovnica "Vid kod doktorice za vid"
Foto: Tina Miholić

Uoči Tjedna miopije, koji započinje 25. svibnja, predstavljena je nova edukativna slikovnica “Vid kod doktorice za vid”.

Ova slikovnica namijenjena je najmlađima, s ciljem demistifikacije iskustva oftalmoloških pregleda, prikazujući ih kao avanturu ili igru. Na taj način nastoji značajno smanjiti strah kod djece i učiniti stvarno iskustvo pregleda manje zastrašujućim.

Slikovnica je rezultat suradnje dr. sc. Jelene Škunce Herman iz KBC-a Sestara milosrdnica i književnice Rosie Kugli, koje su stvorile lik simpatičnog dječaka Vida. Vid doživljava posjet oftalmologu kao uzbudljivu avanturu punu otkrića i zabave, čime se nastoji prikazati pregled očiju kao nešto pozitivno i bez straha.

  • Poznanstvo s Rosie Kugli te ideja mog šefa prof. dr. Zorana Vatavuka dovela je do nastanka ove slikovnice – objasnila je dr. sc. Jelena Škunca Herman motive pisanja slikovnice.

Slikovnica ima dvojaku namjenu – za djecu i roditelje:

  • Slikovnica ima dva cilja: demistificirati očni pregled i pomoći roditeljima i odgojiteljima u pripremi djece za tu vrstu pregleda. Želimo pomoći i jednima i drugima da dođu pripremljeni i bez straha,” objašnjava dr. sc. Jelena Škunca Herman.

 

Globalni problem kratkovidnosti

Slikovnica se predstavlja uoči Tjedna miopije, što je ključno zbog rastućeg globalnog problema kratkovidnosti. Digitalni ekrani postali su neizostavan dio našeg svakodnevnog života, a time i života naše djece. Posljedica toga je rapidan rast tzv. ‘iPad generacije’, djece s visokom stopom kratkovidnosti ili miopije.

  • Iako slikovnica direktno nema veze s kratkovidnošću, to je jedan globalni zdravstveni epidemiološki problem. U slikovnici je predstavljeno ponašanje koje bi trebali prihvatiti i roditelji i djeca s ciljem prevencije – naglašava dr. Škunca Herman.

Prikaz oftalmološkog pregleda kao pozitivnog iskustva

Suautorica slikovnice, Rosie Kugli, priznaje da je pisanje slikovnice bio izazovan, ali izuzetno vrijedan zadatak:

  • Kad su moja djeca bila mala, uvijek sam im pričala zabavne priče prije pregleda i na taj načina razbijala bih njihove strahove. Sad sam to pretočila u slikovnicu. Prikazivanje oftalmologa kao prijateljskog i brižnog lika može smanjiti strah i povećati spremnost djece za posjete doktoru.”

Na stranicama slikovnice djeca će učiti o važnosti redovitih pregleda očiju i što se događa kod oftalmologa, od gledanja kroz neobične naočale pa sve do čarobnih kapljica i liječničkih preporuka. Čitat će o važnosti pravilne prehrane koja bitna za zdravlje vida te zašto je važno ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima. Interaktivni elementi priče, poput pitanja postavljenih djeci, potiču razmišljanje i aktivno sudjelovanje, omogućavajući im da se povežu s pričom na osobnoj razini.

Poziv roditeljima i djeci

“Vid kod doktorice za vid” idealan je izbor za roditelje koji žele osvijestiti svoju djecu o važnosti zdravlja očiju na način koji je edukativan, zabavan i interaktivan. Pozivamo vas da zajedno sa svojim mališanima zaronite u ovu čarobnu avanturu i otkrijete što će Vid naučiti o čudesnom svijetu vida.

Podrška stručnjaka

Na promociji slikovnice sudjelovali su mnogi važni ljudi iz javnog života, kao i istaknuti liječnici. Uz prof. dr. sc. Zorana Vatavuka, idejnog začetnika, na važnost ove slikovnice osvrnula se i dr. Ana Puljak, voditeljica Službe za javno zdravstvo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, te prof. dr. sc. Davor Vagić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“. Promociju je izvrsno vodio Aco Momčilović.

Posebna zahvala ide i sponzorima, HP Pošti koja je donirala novac za tisak, Gavriloviću za ukusne zalogaje i De’Longhi kavi, koji su stvorili ugodnu atmosferu i omogućili gostima da uživaju u svakom trenutku.

Edukativna slikovnica “Vid kod doktorice za vid” nije samo alat za učenje, već i sredstvo za oblikovanje zdravih životnih navika kod djece. Kroz zanimljive priče i poučne sadržaje, ona pomaže djeci i roditeljima da shvate važnost brige o očima, što je ključni korak prema zdravom i sretnom životu. Učimo djecu da je prevencija bolja od liječenja, jer edukacija o zdravlju vida u ranom djetinjstvu može postaviti temelje za zdrave navike koje će djeca zadržati kroz cijeli život.