ZDRAVA PREHRANA ZA UČENIKE: Potpisani ugovori o provedbi projekta Školska shema

ZDRAVA PREHRANA ZA UČENIKE: Potpisani ugovori o provedbi projekta Školska shema
Foto: Zagrebačka županija

Ugovore o provedbi projekta Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda s ravnateljima 31 osnovne i deset srednjih škola, kojima je osnivač Zagrebačka županija, potpisao je danas u Brdovcu župan Stjepan Kožić.

Ovim projektom, kojega financira Europska komisija, osigurani su, jednom tjedno, besplatni obroci voća i povrća za sve učenike osnovnih i srednjih škola te besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Ukupno je projektom, u školama kojima je osnivač Županija, obuhvaćeno 18.014 učenika.

“Ovo je dobar korak prema zdravoj prehrani djece. Na ovakav način djeci dajemo do znanja da je to pristup koji će im u životu puno značiti. Projekt je bitan i za djecu, koja će imati besplatne zdrave obroke, i za naše OPG-ove, kojima se otvara tržište u njihovu okruženju. Zasad projekt predviđa dodatne obroke zdravih namirnica jednom tjedno, no mislim da ima prostora da to bude i češće”, rekao je župan Kožić, dodavši da djecu treba učiti zdravim navikama.

Za provedbu projekta Školska shema osigurano je, za cijelo područje RH, 23 milijuna kuna, od čega za provedbu na području Zagrebačke županije otpada nešto više od 1,09 milijuna kuna. Najvećim dijelom, svježim voćem i povrćem domaćih proizvođača škole opskrbljuje Distributivni centar za voće i povrće.

“Osim škola na području Zagrebačke, opskrbljujemo i škole na području Koprivničko-križevačke županije i grada Zagreba. Ugovore smo potpisali s 53 škole kojima tjedno, na sto dostavnih mjesta, dostavljamo oko 4,5 tona voća. Ovisno o sezoni, najviše jabuke, potom mandarine, kruške, šljive, breskve… Uključivanjem u ovaj projekt, domaćim proizvođačima osigurali smo siguran plasman voća i povrća, a djeci zdravu i kvalitetnu prehranu”, rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

Prije potpisivanja ugovora prisutnim kolegama ravnateljima obratio se Alen Peklić, ravnatelj OŠ “Pavao Belas” u Brdovcu, pozdravio ih je i načelnik Brdovca i saborski zastupnik Alen Prelec, a u ime potpisnika ugovora zahvalio je Jure Mišković, ravnatelj OŠ Stjepana Radića iz Božjakovine. Projekt Školska shema Županija provodi putem Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.