NA DANAŠNJI DAN: Penkala patentirao prvu mehaničku olovku na svijetu

Eduard Slavoljub Penkala na današnji je dan, 14. siječnja 1906. godine, patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu.

Penkala je bio jedan od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća, Njegov opus obuhvaća oko 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, zrakoplovstva itd.

Rođen je u slovačkom gradu Liptovský Mikuláš (u vrijeme njegova rođenja zvao se Liptószentmiklós i pripadao je mađarskom dijelu Austro-Ugarske) i jedan. Nakon ženidbe izabrao je Zagreb kao boravište svoje obitelji te je postao naturalizirani Hrvat.

Kako stoji na Wikipediji, prvu mehaničku olovku na svijetu patentirao je 24. siječnja 1906. godine. Već 1907. godine patentirao je prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom i to 31. svibnja 1907. godine. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta.

U to doba inženjer Slavoljub Penkala stalno je povećavao proizvodnju i iz svoje radionice na Trgu kralja Tomislava 17, seli u Prašku ulicu br. 3. Sve veća potražnja tržišta povećava proizvodnju i već 1906. godine počinje suradnja između Edmunda Mostera i Slavoljuba Penkale, koja dovodi do stvaranja poduzeća Penkala-Moster.

Zajednički počinju graditi novu tvornicu u današnjoj Branimirovoj ulici, koju 1911. godine završavaju i stvaraju zajedničko dioničko društvo Penkala-Edmund Moster d.d. U toj je tvornici Penkala 1908. godine počeo lijevati prve gramofonske ploče, a samo godinu dana kasnije prvi je u Hrvatskoj počeo snimati glasove naših operetnih i opernih pjevača na gramofonske ploče Edison-Bell-Penkala (današnja Croatia Records) u Nikolićevoj (danas Teslinoj) ulici.

Penkala olovke i nalivpera izvoze se u više od sedamdeset zemalja svijeta i tvornica od 300 radnika 1911. godine povećava taj broj na 800 radnika: može se reći da je u razdoblju od 1912. do 1926. godine to bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu.


O drugim zanimljivim događajima koji su se odigrali na današnji dan čitajte na OVOM LINKU!

dd0124