NA DANAŠNJI DAN: Rođen Andrija Mohorovičić, braća Seljan krenula u svoje pustolovine oko svijeta

23. siječnja

Na današnji dan rođen je Andrija Mohorovičić (Volosko kraj Opatije, 23. siječnja 1857. – Zagreb, 18. prosinca 1936.), hrvatski geofizičar. Istaknuti je hrvatski znanstvenik na području meteorologije i seizmologije, s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

U Voloskom kje završio osnovnu školu, a gimnaziju u Rijeci. Studij matematike i fizike Filozofskog fakulteta u Pragu upisao je 1875.

Po završenom studiju predavao je najprije na gimnaziji u Zagrebu (1879-1880), zatim na realci u Osijeku, te od 1882. god. na Nautičkoj školi u Bakru. Na vlastitu molbu 1891. godine premješten je na realku u Zagrebu, gdje 1. siječnja 1892. postaje i upraviteljem tadašnjega Meteorološkog opservatorija na Griču. Za doktora filozofije promoviran je na zagrebačkom Sveučilištu 1893. god. na osnovi disertacije O opažanju oblaka, te o dnevnom i godišnjem periodu oblaka u Bakru. Ubrzo se habilitira za privatnog docenta, a 1910. godine postaje naslovnim izvanrednim sveučilišnim profesorom, te je od 1893. do 1917/18. god. na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu predavao kolegije s područja geofizike i astronomije.

Već je 1893. godine dopisni član, a 1898. god. pravi član tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Od 1918. do 1922. godine bio je tajnik njezina Matematičko-prirodoslovna razreda. Potkraj 1921. godine umirovljen je, a preminuo je u prosincu 1936. god. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. Njemu u čast 1996. godine asteroid s rednim brojem 8422 dobio je naziv – 8422 Mohorovicic.

Još neki događaji koji su se odigrali na današnji dan:

1719.
— Osnovana kneževina Liechtenstein

1783.
— U francuskom Grenobleu rođen je Marie-Henri Beyle Stendhal, francuski je romanopisac i pripovjedač, jedan od književnih velikana prve polovice 19. stoljeća.

1831.
— Prihvaćena je zastava Belgije, nakon što se Belgija 1830. godine osamostalila od Nizozemske.

1857.
— Rođen Andrija Mohorovičić, geofizičar, jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika.

1878.
— Rođen Oton Župančič, slovenski književnik.

1899.
>— Braća Seljan krenuli u svoje pustolovine oko svijeta. Poneseni knjigama o nepoznatim krajevima, braća Seljan uputila su se u Trst, želeći prokrstariti svijetom. Pješačenjem od Karlovca do Trsta počela je velika pustolovina braće Mirka i Steve Seljana koja ih je proslavila kao istraživače nepoznatih krajeva Afrike i Južne Amerike. Rođeni su u Karlovcu – Mirko 5. travnja 1871., a Stjepan ili Stevo, mlađi je nekoliko godina – rođen je 19. kolovoza 1875. U Trstu su se ukrcali na brod koji je plovio u Afriku. Braća Seljan istražuju područja Rudolfova i Stefanijina jezera, te obavljaju prva geomorfološka, klimatološka i etnografska istraživanja toga kraja. Potom se vraćaju u Hrvatsku, a onda opet pakiraju opremu i 1903. kreću u Južnu Ameriku. Prvi su odredili položaj slapova Salto de Guayara, utvrdili su tok nekoliko južnoameričkih rijeka i prikupili važnu dokumentaciju o životu domorodačkih plemena. Nakon iznenadne i nerazjašnjive smrti Mirka Seljana godine 1913. u bespućima Perua, mlađi brat Stevo povukao se u Brazil, gdje se bavio eksploatacijom manganove rudače. Umro je u gradiću Ouro Preto 1936. godine.

1899.
— Rođen Humphrey Bogart, američki filmski i kazališni glumac.

1903.
— Rođen George Orwell, engleski književnik, najpoznatiji po alegorijskom političkom romanu Životinjska farma i antiutopijskom romanu 1984.

1937.
– Odlukom Kraljevske banske uprave Dunavske Banovine u Novom Sadu odobren je rad i pravila Hrvatske kulturne zajednice u Subotici.

1989.
– Umro Salvador Dali, španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova.

1991.
– Održan sastanak Slobodana Miloševića i Borisava Jovića na kojem je postignuta suglasnost o potrebi vojne akcije u Hrvatskoj, ali na ograničenom “srpskom” dijelu Hrvatske. Veljko Kadijević prenosi Joviću spremnost JNA da izvrši nužna uhićenja (koja su već počela) kao i druge aktivnosti. Slobodan Milošević primio je u Beogradu Milana Babića i Milu Dakića kao “predsjednika i potpredsjednika Srpskog nacionalnog vijeća”. Štab vrhovne komande JNA izdaje priopćenje za javnost o tome da će, ne raspusti li Hrvatska mobilizirane sastave, “podići borbenu gotovost jedinica na nivo koji će garantovati sprovođenje na zakonu zasnovanog krivičnog postupka i izvršenja sudskih odluka.” Kontraobavještajna služba JNA, pod optužbom sudjelovanja u tajnom i nezakonitom naoružavanju hrvatskih paravojnih postrojba, uhitio je “vojna lica Franju Kovača i Vladu Šabarića” iztzv. “virovitičke grupe”. Uhitili su ih u Koprivnici i Bjelovaru i odmah su ih prevezli u vojni zatvor u Zagrebu. Predsjednik RH Franjo Tuđman obraća se “Proglasom svim Hrvatima i prijateljima hrvatskog naroda širom svijeta” u kojem ističe ozbiljnu opasnost od vojnog udara u RH.

1998.
– Papa Ivan Pavao II. stigao na Kubu u sklopu svog prvog posjeta toj zemlji.

2011.
– Emitirana posljednja radijska emisija Glasa Amerike na hrvatskom jeziku.

dd0023