NA DANAŠNJI DAN: Braća Seljan krenuli u svoje pustolovine, Rođen George Orwell, umrla Žuži Jelinek

Dogodilo se na današnji dan – 23. siječnja

1719.
— Osnovana kneževina Liechtenstein

1783.
— U francuskom Grenobleu rođen je Marie-Henri Beyle Stendhal, francuski je romanopisac i pripovjedač, jedan od književnih velikana prve polovice 19. stoljeća.

1831.
— Prihvaćena je zastava Belgije, nakon što se Belgija 1830. godine osamostalila od Nizozemske.

1857.
— Rođen Andrija Mohorovičić, geofizičar, jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika. [Opširnije na OVOM LINKU]

1878.
— Rođen Oton Župančič, slovenski književnik.

1899.
— Braća Seljan krenuli u svoje pustolovine oko svijeta. Poneseni knjigama o nepoznatim krajevima, braća Seljan uputila su se u Trst, želeći prokrstariti svijetom. Pješačenjem od Karlovca do Trsta počela je velika pustolovina braće Mirka i Steve Seljana koja ih je proslavila kao istraživače nepoznatih krajeva Afrike i Južne Amerike. Rođeni su u Karlovcu – Mirko 5. travnja 1871., a Stjepan ili Stevo, mlađi je nekoliko godina – rođen je 19. kolovoza 1875. U Trstu su se ukrcali na brod koji je plovio u Afriku. Braća Seljan istražuju područja Rudolfova i Stefanijina jezera, te obavljaju prva geomorfološka, klimatološka i etnografska istraživanja toga kraja. Potom se vraćaju u Hrvatsku, a onda opet pakiraju opremu i 1903. kreću u Južnu Ameriku. Prvi su odredili položaj slapova Salto de Guayara, utvrdili su tok nekoliko južnoameričkih rijeka i prikupili važnu dokumentaciju o životu domorodačkih plemena. Nakon iznenadne i nerazjašnjive smrti Mirka Seljana godine 1913. u bespućima Perua, mlađi brat Stevo povukao se u Brazil, gdje se bavio eksploatacijom manganove rudače. Umro je u gradiću Ouro Preto 1936. godine.

1899.
— Rođen Humphrey Bogart, američki filmski i kazališni glumac.

1903.
— Rođen George Orwell, engleski književnik, najpoznatiji po alegorijskom političkom romanu Životinjska farma i antiutopijskom romanu 1984.

1937.
– Odlukom Kraljevske banske uprave Dunavske Banovine u Novom Sadu odobren je rad i pravila Hrvatske kulturne zajednice u Subotici.

1938.
— Rođen je Vladimir Veselica, hrvatski ekonomist i političar, jedan od sudionika Hrvatskog proljeća.

1946.
— Rođen Zvonko Bušić, bio je hrvatski politički aktivist i jedan u skupini otmičara putničkoga zrakoplova sa 76 putnika, na letu od New Yorka do Chicaga, u rujnu 1976. godine. Zbog te otmice zrakoplova i pogibije policajca prigodom deaktivacije bombe koju je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice 21. srpnja 1977. godine je u Americi osuđen na doživotni zatvor, a pomilovan je u srpnju 2008. godine, nakon čega se vratio u Hrvatsku. Tragično je skončao svoj život 1. rujna 2013. godine u Rovanjskoj počinivši samoubojstvo.

1989.
– Umro Salvador Dali, španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova.

1991.
– Održan sastanak Slobodana Miloševića i Borisava Jovića na kojem je postignuta suglasnost o potrebi vojne akcije u Hrvatskoj, ali na ograničenom “srpskom” dijelu Hrvatske. Veljko Kadijević prenosi Joviću spremnost JNA da izvrši nužna uhićenja (koja su već počela) kao i druge aktivnosti. Slobodan Milošević primio je u Beogradu Milana Babića i Milu Dakića kao “predsjednika i potpredsjednika Srpskog nacionalnog vijeća”. Štab vrhovne komande JNA izdaje priopćenje za javnost o tome da će, ne raspusti li Hrvatska mobilizirane sastave, “podići borbenu gotovost jedinica na nivo koji će garantovati sprovođenje na zakonu zasnovanog krivičnog postupka i izvršenja sudskih odluka.” Kontraobavještajna služba JNA, pod optužbom sudjelovanja u tajnom i nezakonitom naoružavanju hrvatskih paravojnih postrojba, uhitio je “vojna lica Franju Kovača i Vladu Šabarića” iztzv. “virovitičke grupe”. Uhitili su ih u Koprivnici i Bjelovaru i odmah su ih prevezli u vojni zatvor u Zagrebu. Predsjednik RH Franjo Tuđman obraća se “Proglasom svim Hrvatima i prijateljima hrvatskog naroda širom svijeta” u kojem ističe ozbiljnu opasnost od vojnog udara u RH.

1993.
– Na Masleničkom mostu podignuta hrvatska zastava

1998.
– Papa Ivan Pavao II. stigao na Kubu u sklopu svog prvog posjeta toj zemlji.

2006.
– U željezničkoj nesreći kod Podgorice, u Crnoj Gori, poginulo 46 putnika, a 364 su ozlijeđena.

2011.
– Emitirana posljednja radijska emisija Glasa Amerike na hrvatskom jeziku.

2016.
– Umrla je Žuži Jelinek, pravim imenom Zsuzsanna Ferber, hrvatska modna stilistica, dizajnerica i spisateljica porijeklom iz Mađarske.

dd0123