NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Nikola Tesla, genij koji je svojim izumima odredio budućnost čovječanstva

Nikola Tesla

Na današnji dan, 10. srpnja 1856. godine, u Smiljan, u Lici, rođen je veliki genij Nikola Tesla.

Nikola Tesla (Smiljan, 10. srpnja 1856. – New York, 7. siječnja 1943.) je djelovao na polju elektrotehnike i strojarstva, ali je bio i futurist koji je najpoznatiji po svojim doprinosima u dizajniranju suvremenog sustava distribucije električne energije koristeći se izmjeničnom strujom.

Mnogi ga stoga smatraju najvećim umom modernog doba, rođen u selu Smiljan kraj Gospića, kozmopolit koji je prije 100 godina i više imao vizije budućnosti koje se tek danas ostvaruju.

Iza sebe ostavio veliko nasljeđe na kojemu ćemo mu vječno biti zahvalni.

Rođen je na prostoru današnje Hrvatske gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju te se dalje školovao i usavršavao diljem Europe. Veći dio svojega života živio je i radio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pohađao je gimnaziju u Gospiću, a potom u Rakovcu kraj Karlovca gdje je maturirao. Na Visoku tehničku školu u Grazu upisao se 1875. Godine 1881. radio je u Središnjem telegrafskom uredu u Budimpešti, a potom u Telefonskoj centrali u kojoj je načinio niz tehničkih poboljšanja. U jesen 1882. zaposlio se u Parizu u Edisonovoj telefonskoj podružnici. Već je za vrijeme studija upozorio na nedostatke istosmjernoga elektromotora.

U Budimpešti je zamislio primjenu višefaznih izmjeničnih struja za ostvarenje okretnoga magnetskoga polja koje bi uzrokovalo vrtnju u elektromotoru. U nastojanju da razvije zamišljeni sustav izmjeničnih struja, otišao je 1884. u SAD.

Teslin sustav višefaznih električnih struja i njegovu električnu rasvjetu prikazala je tvrtka Westinghouse na Svjetskoj izložbi u Chicagu 1893. te je predložila Teslin sustav izmjeničnih struja za hidroelektranu na slapovima Niagare. Hidroelektrana je bila završena 1896., a njome je, visokonaponskim dalekovodom (visoki napon bitno je smanjio gubitke), bio opskrbljivan oko 40 kilometara udaljen grad Buffalo, a potom i udaljeniji gradovi.

Za nekoliko godina Teslin se sustav višefaznih izmjeničnih struja počeo rabiti u cijelome svijetu, a tijekom više od jednoga stoljeća u osnovi se nije promijenio. Visokofrekvencijske izmjenične struje primijenio je za bežični prijenos signala i energije. S transformatorom vrlo visoka omjera transformacije (poslije nazvanim Teslin transformator) postizao je vrlo visoke napone i stvarao vrlo snažna električna polja. Izumio je radiokomunikacije i daljinsko upravljanje. Načinio je model broda kojim je s pomoću električnih signala bežično upravljao na daljinu, a javno ga je 1898. pokazao u New Yorku.

Zvonko Kusić, tadašnji predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik, povodom 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle i 120. godišnjice njegova izbora u Akademiju dao je izjavu za javnost u kojoj je rako:

“Nikola Tesla zadužio je cijelo čovječanstvo svojim izumima i patentima bez kojih je nezamisliva suvremena civilizacija. Teslom se na poseban način ponose njegova domovina Hrvatska i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja je među prvima prepoznala Teslinu veličinu i zasluge i izabrala ga 17. prosinca 1896. za svog člana u dobi od 40 godina. Kako piše u zapisniku Akademijine skupštine, sa 14 glasova za i jednim protiv u tajnom glasanju za člana je izabran Nikola Tesla, ‘elektrotehničar u Americi’.
Ove godine se dakle uz 160. godišnjicu Teslina rođena navršava i 120. godišnjica njegova izbora u Akademiju i HAZU će tu godišnjicu obilježiti prigodnim skupom. Tesla je član najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije bio 46 godina i time je ostao trajno povezan s Hrvatskom i njezinom znanošću. Hrvatska akademija ponosna je i stoga što su najpoznatije spomenike Tesli izradila dvojica istaknutih hrvatskih kipara koji su bili njezini članovi – Ivan Meštrović spomenik u Zagrebu i Frano Kršinić spomenik na slapovima Niagare. Član Akademije bio je i Teslin profesor na gimnaziji u Karlovcu Martin Sekulić koji je značajno utjecao na njega.
Osim genijalnog uma Nikolu Teslu su krasile mnoge ljudske vrline: marljivost, skromnost, samozatajnost, poštivanje općih etičkih i moralnih vrijednosti i prije svega humanost. Vjerovao je da će napredak u tehnici u budućnosti ukloniti uzroke rata jer će postepeno poništenje udaljenosti staviti ljudska bića u tješnji kontakt i uskladiti njihove poglede i aspiracije. Nije mario za materijalne stvari niti se zamarao slavom.
Njegov život i ideje i danas mogu služiti kao uzor i trajni poticaj kako bi Hrvatska postala onakva zemlja kakvom bi se i Tesla ponosio.”

dd0710