NA DANAŠNJI DAN: Matija Korvin izabran za kralja, rođena Nastassja Kinski, predstavljen prvi Apple Macintosh

Dogodilo se na današnji dan – 24. siječnja

1458.
— Petnaestogodišnji Matija Korvin izabran za hrvatsko-ugarskog kralja koji će u Hrvatskoj dobiti i naslov “dobri kralj Matijaš”.

1822.
— U Rastovači kraj Posušja u Hercegovini rođen je fra Grgo Martić, jedan je od trojice zanimljivih pisaca iz Bosne i Hercegovine, uz Martina Nedića i Ivana Franju Jukića, koji su se uključili u ilirski pokret. [Opširnije na OVOM LINKU]

1838.
Morse je demonstrirao telegraf na kome je promijenio telegrafsku šifru, od telegrafskog rječnika sa numeričkim kodom, u kod za svako slovo.

1843.
— Rođen Josip Stadler, hrvatski svećenik, vrhbosanski nadbiskup, utemeljitelj Družbe sestara služavki Malog Isusa, kandidat za sveca. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu. Djelovao je na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. Dao je sagraditi katedralu Srca Isusova u Sarajevu, bogoslovno sjemenište s crkvom sv. Ćirila i Metoda, kaptol i nadbiskupski dvor. U Travniku je podigao gimnaziju i sjemenište.

1906.
Eduard Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu. [Opširnije na OVOM LINKU]

1920.
— Preminuo Amedeo Clemente Modigliani, talijanski slikar židovskog porijekla.

1959.
— U Berlinu je rođena njemačka glumica Nastassja Kinski.

1965.
— U 90. godini u Londonu je umro Sir Winston Leonard Spencer Churchill (rođen 30. studenog 1874.), jedan od najvećih državnika u britanskoj povijesti.

1984.
— Predstavljen prvi Apple Macintosh osobni kompjutor.

1994.
— Zapovjednik snaga UN u BiH na odlasku belgijski general Francis Briquemont izjavio u intervjuu “Figarou” da bi međunarodna zajednica trebala zaustaviti pregovore s liderima zaraćenih strana u Bosni i upotrijebiti silu, ukoliko oni ne bi poštovali svoje potpise.

dd0124