U subotu starta noćna trail utrka, okupit će 100 najodvažnijih trail trkačica i trkača grada Zagreba

Foto: Aktivan život

U subotu 28. siječnja 2023. u 18 sati u naselju Bidrovec na sjeveroistoku grada, podno Medvednice, starta noćna trail utrka (u trčanju) pod nazivom Gorščica night trail.

Utrka je to koja će okupiti 100 najodvažnijih trail trkačica i trkača grada Zagreba.

Trail trčanje iz godine u godinu u svijetu pa tako i kod nas privlači sve veći broj sportaša i rekreativaca. Najjednostavnije objašnjenje zašto njegova popularnost raste je činjenica da se radi o aktivnosti koja spaja trčanje i boravak u prirodi, a zbog svojih karakteristika predstavlja aktivnost koja je prikladna za sve dobne kategorije.

Naša udruga već treću godinu za redom organizira ligu u trail trčanju u Parku prirode Medvednica, a posebnost lige je u činjenici da je svako iduće kolo na drugoj lokaciji i drugoj stazi. Cilj lige je da se u dogledno vrijeme prođu sve staze Medvednice i pokaže kako je ova naša planina bogata stazama. Ovime ujedno pozivamo građane da koriste sve staze, a ne samo onih par najpoznatijih i najposjećenijih.

O UTRCI

• dužine 12 kilometara s ukupno svladanih 530 m nadmorske visine
• start i cilj smješten je na brani/retenciji Bidrovec 2 u neposrednoj blizini zadnje stanice ZET-ove autobusne linije broj 205
• Staza prema gore ide poznatom planinarskom stazom broj 24, prolazi pored livade Gorščica i spušta se nazad Vidovečkim i Bidrovečkim makadamom.

Skoro smo zaboravili napomenuti da se radi o noćnoj utrci što znači da svi natjecatelji (kao obavezni dio opreme) moraju imati čeonu/naglavnu lampu s kojom si osvjetljuju put.

Staza će biti označena, a na tri ključne lokacije bit će postavljeni i redari kako ne bi došlo do skretanja sa staze.

Ova utrka je dio ligaškog natjecanja pod nazivom Medvednica trail liga. Radi se o ligi tj. seriji od 10 utrka koje se održavaju jednom mjesečno, svaki put na drugoj lokaciji/stazi u području Parka prirode Medvednica. Za ukupan plasman u ligi potrebno vam je 6 nastupa od 10 kola koliko ih ima ova liga. Ovo je 5. kolo tako da se još uvijek stignete priključiti ligi i uhvatiti svoje mjesto u ukupnom poretku.

Dodatna zanimljivost je da su sve utrke iz lige certificirane od strane ITRA te da se ostvareni rezultati boduju u okviru novog (svjetskog) kup natjecanja pod nazivom ITRA NATIONAL LEAGUE 2023 koje je započelo s početkom ove godine.

Detaljne informacije (i prijave) o utrci nalaze se na https://www.medvednicatrail.run/liga-2022-2023/gorscica-night-trail/