Foto: Screenshot Youtube / HRT

Na današnji dan rođen je Ivo Robić, najuspješniji hrvatski pjevač zabavne glazbe, doajen glazbenih festivala i prvi hrvatski glazbenika koji je napravio veliku međunarodnu karijeru.

Njegov međunarodni uspjeh do danas je ostao nenadmašen na našim prostorima.

Pjevač i skladatelj šlagera, iz rodne Garešnice se, preko Bjelovara gdje je maturirao i Zagreba gdje je učio glazbu i ostvario prve nastupe, vinuo do svjetskih pozornica i diskografa, postavši najuspješniji interpret zabavne glazbe u zemlji i inozemstvu.

Tome su svakako doprinijeli njegov ugodan bariton, uzorna dikcija i ozbiljan pristup interpretaciji.

Ivo Robić je bio pobjednik prvog domaćeg festivala zabavne glazbe, tadašnjeg Natječaja za najbolje plesne melodije 1953. u Zagrebu, sa skladbom Ta tvoja ruka mala, te prvog festivala u Opatiji s pjesmom Mala djevojčica (1958.) koju je otpjevao sa Zdenkom Vučković i bio apsolutni pobjednik prema glasovanju slušatelja svih jugoslavenskih radio postaja, podsjeća HRT

Uspješno je radio prepjeve i svjetskih šlagera. Od 1949. do 1958. objavio je 62 velika singla i tri LP ploče. Snimio je prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ, za Jugoton, pod nazivom Pjeva vam Ivo Robić, a albume mu objavljuju i češki Supraphon, njemački Polydor i američki Laurie.

Svjetski uspjeh postigao je 1960. pjesmom Sutra (Morgen) koja je zauzela visoka mjesta na svjetskim ljestvicama hitova, dosegla milijunsku nakladu i osigurala mu besmrtni nadimak ‘Mister Morgen’. To je do današnjeg dana ostao najveći komercijalni uspjeh koji je postigao neki naš glazbenik.

Nastavlja nizati međunarodne hitove i uspjehe, među kojima je i Fremde in der Nacht koju je 1966. u SAD-u, kao Strangers in the Night, preuzeo i proslavio Frank Sinatra.

Ta tvoja ruka mala, Serenada Opatiji, Jabuke i trešnje samo su neki od evergreena koji se još uvijek pamte na ovim prostorima, a mnoge je sam napisao: Srce, laku noć, Ja ću doć, Za tobom čeznem, Ne plači, Ko nježni cvijet Samo jednom se ljubi. Preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. te do danas ostao najveće ime hrvatske glazbe u međunarodnim okvirima.

U gotovo 50 godina nastupio je na 87 festivalskih priredbi s oko 150 festivalskih izvedbi, a pojavio se na pozornicama Zagrebačkog festivala, Opatijskog festivala, Splitskog festivala, Melodija Istre i Kvarnera, Festivala kajkavskih popevki Krapina, Zlatnim žicama Slavonije te Pjesama Podravine i Podravlja.

Tijekom svoje bogate karijere Ivo Robić je snimao za velike svjetske i domaće diskografske kuće Polydor, Supraphon i Jugoton/Croatia Records. Iako su se njegove pjesme prodavale u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ostao je vjeran domaćoj publici.

Robićev nenadmašni glazbeni doprinos obilježile su brojne nagrade, među kojima se ističu Nagrada Josip Štolcer Slavenski za glazbenu umjetnost, Diskografska nagrada Porin za životno djelo te Zlatna Jugotonova ptica za milijun prodanih primjeraka LP nosača zvuka.


Podsjećanje na druge zanimljive događaje koji su se odigrali na današnji dan pročitajte na OVOM LINKU

dd0128