NA DANAŠNJI DAN: 20. travnja 1871. rođen slavni izumitelj Slavoljub Penkala

Slavoljub Penkala

Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inženjer kemije i izumitelj, rođen je 20. travnja 1871. u Liptovskom Mikulášu (Liptószentmiklós), gradu koji je tada pripadao Mađarskoj, a danas je unutar granica Slovačke. Preminuo je u Zagrebu 5. veljače 1922.

Penkala je bio jedan od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća, sve njegove izume teško je i pobrojati, ali većina ljudi o njemu zna kao o izumitelju pribora za pisanje – mehaničke olovke i nalivepa s čvrstom tintom, a mnogi bi se mogli prisjetiti i da je konstruirao zrakoplov te otvorio zračnu luku na Črnomercu koja je bila i prva zračna luka u Hrvatskoj.

Diplomirao je kemiju na visokoj tehničkoj školi u Dresdenu (25. ožujka 1898.) i odmah nakon toga se zaposlio u kemijskoj industriji u Košicama. Penkala je rođen u poljsko-nizozemskoj obitelji, kad je završio studij govorio, je čitao i pisao njemački, slovački, poljski i mađarski, a služio se i francuskim jezikom.

Nakon preseljenja u Zagreb 1900. godine naučio je i hrvatski te svom imenu pridodao Slavoljub i postao naturalizirani Hrvat.

Prvi u nizu od 70-80 Penkalinih izuma bio je termofor, patentiran 1903. Paralelno je radio na čitavom nizu drugih izuma, a posebno se istaknuo tim što je nastojao je da se njegovi izumi počnu proizvoditi i time dobiju uporabnu vrijednost, pa je i sam bio osnivač nekoliko poduzeća.

Tako je, upoznavši Edmunda Mostera i njegova brata Mavra 1906., s njima sklopio ugovor o osnivanju tvrtke Penkala–Edmund Moster & Co. Tvrtka je u Zagrebu izgradila tvornicu i počela proizvoditi automatske mehaničke olovke, nalivpera i ostali pisaći pribor prema Penkalinim patentima. Ta je tvornica ubrzo postala jednim od najvećih svjetskih proizvođača pisaćega pribora, a mehanička je olovka postigla velik tržišni uspjeh u 70-ak zemalja.

Zato se i naziv Penkala, pod kojim je bila prodavana, uvriježio u govoru za pisaljku te vrste, a u nekim se zemljama koristi i danas.

Izdvajamo još nekoliko događaj koji su se dogodili na današnji dan:

1788. u Trnavi (Slovačka) rođen Juraj Haulik, hrvatski kardinal i zagrebački nadbiskup

1816. u Bohuslavu kod slovačkog Subotišta rođen Bogoslav Šulek, hrvatski jezikoslovac, povjesničar, publicist i leksikograf slovačkoga podrijetla

1872. u Zagrebu umro Ljudevit Gaj, hrvatski političar, jezikoslovac, ideolog, novinar i književnik

1889. godine u austrijskom Braunau am Innu rođen Adolf Hitler, vođa njemačkog nacističkog pokreta, po mnogima najveći zločinac u povijesti.

1962. otvorena Zračna luka Zagreb, popularno poznata pod imenom “Pleso” prema naselju u blizini Velike Gorice.

1991. osnovan Zbor narodne garde (ZNG), profesionalna i uniformirana oružana formacija, preteča Hrvatske vojske.