NA DANAŠNJI DAN: Komunistički manifest, novi Ustav SFRJ, saborska Rezolucija o razdruživanju SFRJ

Dogodilo se na današnji dan – 21. veljače

1431.
– Engleski osvajači započeli suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Mlada i neuka Ivana Orleanska, na čelu samo nekoliko stotina Francuza, zauzela je 29. travnja 1429. grad Orleans i natjerala engleske osvajače u panični bijeg. Snažni oslobodilački zanos zahvatio je potom cijelu Francusku. Kod Compiegnea pala je, međutim, u ruke pristaša engleskoga kralja, koji su je izručili Englezima. Crkveni sud ju je osudio, po diktatu Engleza, na smrt kao krivovjerku i vješticu, te je spaljena živa na lomači 30. svibnja 1431. u Rouenu.

1677.
– Od tuberkuloze u Den Haagu umro Baruch de Spinoza, nizozemski filozof, s Renéom Descartesom i Gottfriedom Wilhelmom Leibnizom jedan od najvećih filozofa racionalista sedamnaestog stoljeća.

1836.
– Rođen Leo Delibes, francuski skladatelj, poznat kao autor baleta Coppelia i opere Lakme.

1838.
– Američki fizičar, slikar i izumitelj Samuel Finley Breese Morse demonstrirao je američkom predsjedniku Martinu van Burenu u Washingtonu svoj izum – telegraf, aparat za slanje šifriranih brzojava na veće udaljenosti.

1848.
– U Londonu, na njemačkom jeziku objavljen Manifest komunističke partije. Autori su mu Karl Marx i Friedrich Engels.

1864.
– U Zagrebu je rođen književnik i bibliotekar Velimir Deželić.

1880.
– Prvi hrvatski ban pučanin i književnik Ivan Mažuranić na sjednici Sabora daje ostavku na najviši položaj u Trojednoj Kraljevini Dalmacije, Hrvatske i Slavonije. Razlog je bio što ni Beč ni Pešta nisu reagirali na njegov zahtjev da se razvojačena Krajina odmah sjedini s Hrvatskom, kao i da se financijska nagodba s Ugarskom riješi prema hrvatskim prijedlozima.

1972.
Richard Nixon doputovao u Peking, i tako postao prvi predsjednik SAD-a koji je posjetio Narodnu Republiku Kinu. Time je počela normalizacija američko-kineskih odnosa i otvoren je put za prijem Kine u UN i njeno preuzimanje stalnog mjesta u Vijeću sigurnosti.

1974.
– U Skupštini SFR Jugoslavije proglašen je novi Ustav kojim su definirane promjene u odnosima federacije i federalnih jedinica i ustrojstvo federalne zajednice. Republike su definirane kao nacionalne države, a autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina “konstitutivni elementi” federacije, čime je njihova veza sa Republikom Srbijom svedena na minimum.

1991.
– Sabor Republike Hrvatske donio je Rezoluciju o prihvaćanju postupka za razdruživanje SFRJ i o mogućem udruživanju u savez suverenih republika, kojom je formalno započet proces razdruživanja Hrvatske od bivše države. Svrha rezolucije, koju je Sabor donio na prijedlog predsjednika Franje Tuđmana, bila je da posluži kao putokaz za konačni dogovor o uređenju međusobnih odnosa Hrvatske s drugim republikama i državama, s prijedlogom da se taj sporazum dovrši do kraja lipnja 1991.
Istoga dana Sabor je donio i Rezoluciju o zaštiti Ustavnog poretka Republike Hrvatske.

1992.
– Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju 743 o upućivanju mirovnih snaga UN-a na područje bivše Jugoslavije (UNPROFOR) sa mandatom od 12 mjeseci. Odlučeno je da plave kacige imati 14.000 vojnika te da će im zapovjedništvo biti u Sarajevu.

1994.
– Uz najveće vojne počasti, pokopan pukovnik Hrvatske vojske Damir Tomljanović Gavran, legenda među hrvatskim “Tigrovima”, koji je poginuo braneći Domovinu na Velebitu, kod Tulovih greda 17.veljače 1994.

dd0221