ZELENA LISTA PREDLAŽE: Uvesti trošarine na gazirane napitke, prikupljeni novac dati bolesnima

ZELENA LISTA PREDLAŽE: Uvesti trošarine na gazirane napitke, prikupljeni novac dati bolesnima
Foto: Press

Zelena lista izrazila je zadovoljstvo što su Ministarstvo financija i Vlada RH reagirali na prosvjede i zahtjeve kojima ova stranka, kako kažu, već više od godinu dana traži uvođenje poreza na nezdrave i štetne prehrambene proizvode.

Zbog toga Zelena lista podržava najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer tj. na proizvode s prekomjernim udjelom šećera. Također, želimo upozoriti da gazirani napici štete zdravlju kao i duhanski proizvodi, a u poreznom smislu prolaze bez posljedica.

Zelena lista također traži da se aparati s gaziranim napicima hitno izbace iz škola jer su djeca (pretilost je tek početak problema) pod najvećim štetnim utjecajem gaziranih napitaka.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije neprekidno stižu upozorenja da je uime javnog zdravlja nužno ograničiti količinu šećera na pet grama dnevno ili maksimalno do deset. Regulacija soli i masnoća dijelom je u nas već počela uvođenjem obveze smanjenja soli u pekarskim proizvodima, a nastavlja se s redefiniranjem mliječnih proizvoda i potom suhomesnatih. Šećer je ostao netaknut.

Rješenje je u povećanju cijene i smanjenoj dostupnosti. Visokim trošarinama treba smanjiti atraktivnost tih proizvoda, a u nas je, nažalost, nezdrava hrana jeftinija od zdrave, ističe se u priopćenju Zelene liste koje potpisuje njen predsjednik Nenad Matić.

Također, Zelena lista traži da se zakonski omogući da se prirodni sokovi dobivenim cijeđenjem voća naših proizvođača mogu rastakati i prodavati u ugostiteljstvu čime bi se pomogla i domaća poljoprivredna proizvodnja, ali i omogućilo potrošačima da piju jeftinije i zdravije proizvode, umjesto od štetnih i po zdravlje opasnih gaziranih napitaka. “Prirodne domaće sokove treba osloboditi svih davanja i promovirati potrošnju kod djece”, ističe se u priopćenju.

Zelena lista ima i ideju kako i na što utrošiti novce koji bi se prikupili uvođenjem nameta na nezdrave prehrambene proizvode. Predlažu da se formira posebni zdravstveni fond za prevenciju i liječenje bolesti te štetnih utjecaja gaziranih napitaka, a da se financira iz posebne trošarine koja će se uvesti.