LAŽNI MED: Ima ga na svakom koraku, u dućanima i na štandovima, poneki zaudara na benzin!

LAŽNI MED: Ima ga na svakom koraku, u dućanima i na štandovima, poneki zaudara na benzin!
Ilustracija | Foto: Pxhere

Med mnogi smatraju najzdravijom namirnicom, pa ga koriste radi prevencije raznih bolesti i kao sredstvo za jačanje organizma. Pri tome je, dakako, važno imati pravi, prirodni, nepatvoreni med.

Kakvo je stanje na našem tržištu? Možemo li bez straha uzeti med s police i koristiti ga?

Podaci Državnog inspektorata o rezultatima inspekcije iz 2018. godine kažu da je u maloprodaji čak 10 posto lažnog meda! U inspekciji su, naime, tijekom te godine uzeli i analizirali 30 uzoraka meda iz maloprodaje, a tri su bila patvorena, odnosno krivotvorine, objavio je portal 24 sata.

Nažalost, i na štandovima na kojima se nudi domaći med često se znaju naći krivotvorine, potvrdio je dr. sc. Dario Lasić, voditelj Laboratorija za kemijsku analizu hrane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

“U laboratorij sam primio tri vrste meda koje je gospođa kupila uz cestu od ‘domaćeg’ proizvođača na putu iz Opuzena. Jedan med nisam imao hrabrosti probati jer je jako zaudaro na benzin. Drugi je bio melasa s dodanim eteričnim uljem kadulje koji je plivao na površini obična krivotvorina meda”, rekao je dr. Lasić za 24 sata.

I treći med je bio krivotvoren. “Bio je to ugušćeni voćni sirup, koji je oponašao med od mandarine”, rekao je je dr. Lasić.

“Med” i mjesto gdje je kupljen tada je proslijedio inspekciji u Ministarstvo poljoprivrede, a njihovi su inspektori uspjeli, tragom koji je dala gospođa koja je i kupila ove tri vrste meda, pronaći štand uz cestu kod Opuzena.

“Pokazalo se da su zaista prodavali patvoreni med”, rekao je dr. Lasić.