Gradonačelnik Bandić posjetio Ljetnu školu SKD “Prosvjeta” na otoku Viru

Gradonačelnik Bandić posjetio Ljetnu školu SKD "Prosvjeta" na otoku Viru
Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posjetio je, u odmaralištu Cvrčak na otoku Viru, djecu – pripadnike srpske nacionalne manjine koja pohađaju Ljetnu školu srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj.

Škola se već tradicionalno održava u organizaciji SKD Prosvjeta, uz sufinanciranje Grada Zagreba – Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba s ciljem očuvanja identiteta srpske nacionalne manjine u RH te učenja i njegovanja srpskog jezika i kulture kod učenika osnovnoškolske dobi.

“Drago mi je da smo ovdje na 24. Ljetnoj školi ‘Sava Mrkalj’. Ono što živimo u Zagrebu već 20 godina jesu multikulturalnost, multietničnost i multikulturalnost, a upravo to se potvrđuje u ovoj školi na Viru”, rekao je gradonačelnik Bandić zaželjevši djeci dobar i kvalitetan provod te lijepe uspomene s ljetovanja.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba istaknuo je kako se nada da će Grad Zagreb podržavati djelovanje ove škole i sljedećih godina, jer se radi o jednom od najboljih obrazovnih programa.

“Dio djece polaznika se prvi puta susreće s ovakvim programima i druženjima na kojima se rađaju prijateljstva za život”, napomenuo je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović zahvalivši Crvenom križu, koji uz sve ostale radionice koje ima, pet mjeseci održava radionice i na Viru. 

“To je doprinos multinacionalnom karakteru otoka Vira”, zaključio je.

Odgojno-obrazovni rad Ljetne škole odvija se u dvije skupine učenika koji će sa svojim učiteljima boraviti sedam dana u odmaralištu.

Ove godine u Ljetnu školu prijavljena su 164 učenika iz cijele Hrvatske, koji tijekom boravka imaju priliku slušati predavanja, sudjelovati u radionicama i vježbama iz srpskog jezika, geografije, povijesti, glazbene i likovne kulture, kaligrafije i folklornih aktivnosti. Obzirom na to da je odlazak u ljetnu školu nemalom broju djece i prvi susret s morem, za neplivače se organizira škola plivanja koja već godinama daje odlične rezultate.

Prva ljetna škola održana je u organizaciji SKD “Prosvjeta” u srpnju 1996. u mjestu Peroj, nedaleko od Pule, gdje je tada boravilo tek pedesetak učenika iz Zagreba, Siska, Pakraca, Vrobovskog, Moravica i Drežnice.

Narednih 17 godina ljetna škola se održavala na istom mjestu uz kontinuirani porast broja polaznika iz svih krajeva Republike Hrvatske. Nakon što se tri godine putovalo u Tkon na otoku Pašmanu,  od 2014. g. ljetna škola se održava u mjestu Vir na otoku Viru.

Vijeće srpske nacionalne manjine ulazi u projekt Ljetne škole srpskog jezika i kulture od 2013. g., a od 2015. ljetna škola nosi naziv “Sava Mrkalj” po prvom reformatoru srpske ćirilice.