SLUŽBENO POTVRĐENO: Legendarni novinar i putopisac Željko Malnar dobit će ulicu u Zagrebu

SLUŽBENO POTVRĐENO: Legendarni novinar i putopisac Željko Malnar dobit će ulicu u Zagrebu

Željko Malnar, legendarni novinar i putopisac, autor kultne televizijske emsije ‘Noćna mora’, dobit će svoju ulicu u gradu Zagrebu!

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine službeno je obavijestio udrugu Kolaicija Roma Hrvatske da je prihvaćena inicijaiva Seadu Braci Hasanoviću te da će ime Željka Malnarovo ime ući u Fond imena.

“Poštovani gospodine Hasanoviću, čast mi je obavijestiti vas da je na 12. sjednici, 17. lipnja 2019. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba, jednoglasno podržao vaš prijedlog da se ime putopisca i novinara Željka Malnara unese u Fond imena”, stoji u dopisu koji je objavljen na Facebook stranici Podcast Inkubator.

Koalicija Roma Hrvatske prošle je godine podnijel prijedlog za preimenovanje ulice I. Stara Peščenica u Ulicu Željka Malnara. S prijedlogom su suglasni i stanari te ulice.

Nakon odluke skupštinskog Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova sigurno je da će Malnarovo ime nositi jedna ulica u Zagrebu, ali se još se ne zna hoće li to biti baš ulica koju je predložila Koalicija Roma Hrvatske.

Željko Malnar je autor više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka… Nositelj je mnogih priznanja koja je dobio širom svijeta, od polinezijske države Samoe do Sjedinjenih Američkih Država.

Godine 1992. na tadašnjoj TV-postaji OTV pokrenuo je legendarnu emisiju Noćna mora / Nightmare Stage u kojoj su gostovali razni slikoviti likovi sa zagrebačkih ulica, ali i popularne ličnosti iz svijeta kulture, sporta, politike…

Željko Malnar bio je britak kritičar drušvenih i političkih kretanja, radi ismijavanje tadašnje političke scene kreirao je vrlo uspješnu platformu – izmišljenu Republiku Peščenicu, sebe je proglasio njenim predsjednikom, a skupinu osebujnih likova s gradskih ulica ministrima.

Ivona Zovko | Foto: Screenshot Youtube