ZELENA LISTA: Gorivo mora biti jeftnije, Vlada treba cijenu uskladiti s padom cijena na tržištu sirove nafte!

Foto: Pixabay

U teškim vremenima svi moramo biti solidarni i vodit brigu kako da svima olakšamo prolazak kroz vrijeme krize, a ono neupitno u Hrvatskoj dolazi, navodi se u priopćenju Zelene liste od subote, koje potpisuje Nenad Matić, predsjednik Zelene liste.

Dalje se kaže, hrvatska Vlada i naftna industrija nam svako povećanje cijena naftnih derivata objašnjavaju stanjem na svjetskom tržištu nafte i usklađivanjem cijena sa svjetskim trendom. Kada se dogodi pad cijena nafte nisu tako brzi i učinkoviti jer svima odgovara da se što duže zadrži viša cijena jer vlada svoje građane prodaje naftnoj industriji kako bi u proračun sjela koja kuna više.

Davne 1998. godine je cijena barela nafte na svjetskom tržištu bila kao i danas oko 30 dolara, a cijena benzina u tada ratom i privatizacijom opljačkanoj Hrvatskoj bila je 5,60 kuna. Usporedbe radi sada je oko 9,2 kune, a 2006. godine uz duplu cijenu barela nafte na svjetskom tržištu oko 60 dolara cijena eurosupera u Hrvatskoj bila je 7,9 kuna.

Hrvatska vlada nas opterećuje jednim od najviših stopa PDV-a, ali i najskupljim trošarinama u Europskoj uniji, a pogotovo kada se to stavi u korelaciju s kupovnom moći stanovništva. Proračun se posljednjih godina uspješno puni, ali nažalost nema niti jedne uštede sa strane Vlade, pa bi se smanjenjem trošarina pomoglo građanima u predstojećim teškim vremenima.

Zelena lista traži do Vlade RH da sukladno padu cijena sirove nafte uskladi visinu trošarina, a od naftne industrije da pošteno smanji cijene goriva istom brzinom kako ih i povećavaju.

Napominjemo da se Zelena lista zalaže za smanjenja korištenja fosilnih goriva, a ovim apelom želimo zaštititi potrošače koji su ostavljeni na milost i nemilost velikim naftnim lobijima, kaže se na kraju. (M. Petković)