ZELENA LISTA: Tromost državne administracije je samo povećana, a i plaće su joj povećane!?

Nenad Matić
Foto: Marinko Petković

Povodom najave Vlade o povećanju plaća državnim i javnim službenicima od 6,12 posto, Zelena lista podsjeća da je program ove Vlade bio smanjenje državne uprave i ušteda na plaćama, a ne njihovo ‘bujanje’, kazao je predsjednik Zelene liste Nenad Matić u nedjelju na konferenciji za novinare, koja je održana ispred Ministarstva poljoprivrede u Vukovarskoj ulici.

U sklopu te racionalizacije, kaže Matić, najavljivalo se ukidanje 54 državne agencije. Naravno, one nisu ukinute već su pripojene ministarstvima ili drugim agencijama.

“ostavlja se pitanje kolika je tu bila ušteda, jer po našim saznanjima operativnosti i bolji rad pripajanjem nije postignut. Dapače, ta spajanja su samo povećali tromost državne administracije”, kaže predsjednik zelenih.

Najbolji primjer je u Ministarstvu poljoprivrede kojem je pripojena Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba. Ona danas više nije samostalna institucija, već je dio Ministarstva poljoprivrede i zove se Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, no što se suštinski dogodilo? Iz postojeće službe u Ministarstvo je prešlo više od 200 zaposlenih koji su dobili EU koeficijent i veću plaću za 30 posto, što navodi zaključak da je državu najavljena ušteda koštala 30 posto više. S obzirom na to da je spajanje trajalo više od godinu dana, djelatnici su radili manje, a pitanje je njihove učinkovitosti i sada.

Tzv. ušteda na samo jednoj agenciji od 200 zaposlenih tako će na godišnjoj razini državu koštati oko 8 milijuna kuna više, tj. za plaće će se umjesto prijašnjih 24 milijuna kuna izdvajati oko 32 milijuna kuna!!!

EU koeficijent je nešto što dobivaju službenici čiji opis posla je složeniji zbog toga jer rade poslove usko vezane uz EU, međutim “spojeni” djelatnici u Ministarstvo poljoprivrede rade isto, ili manje, nego prije spajanja, a nije niti napravljena provjera znanja engleskog jezika kao prvi preduvjet za EU koeficijent.

Zelena lista upozorava da je gomilanje administracije u Ministarstvu poljoprivrede obrnuto proporcionalno sa smanjenjem broja OPG-a i padom proizvodnje hrane u Hrvatskoj, a povećava se kao i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Zelena lista traži od Vlade RH analizu spajanja svih 54 agencije i izračun “uštede” koju smo dobili s tom velikom najavom, ističe Matić.

Nadalje, Zelena lista ne smatra da povećanje nije potrebno, ali smatra da to povećanje ne bi trebalo napraviti “uranilovkom” već po razredima i to da se plaća povećavaju na način da najveći postotak dobiju oni s najmanjim plaćama, a najmanje povećanje onima koji imaju najviše plaće, ali da se prati i učinkovitost i nagrađuje po radu i rezultatima.

U tom kontekstu smatramo da neke javne službe (nastavno osoblje, medicinske sestre, policajci…) zaslužuju i veće povećanje od šest posto.Zelena lista je stava da bi politika Vlade trebala biti podizanje najniže plaće koja u realnom, a ne u prosječnom smislu, nije dovoljna za dostojan život tih službenika, a nekima povećanje ni ne treba, zaključuje Matić.

Marinko Petković