U PROSINCU UTRKA STEPENICAMA: Zagrepčanka 512 je utrka koja vas izaziva da je trčite!

U PROSINCU UTRKA STEPENICAMA: Zagrepčanka 512 je utrka koja vas izaziva da je trčite!
Foto: Aktivan život

U poslovnoj zgradi Zagrepčanka (Savska cesta 41, Zagreb), u subotu 8. prosinca u 10 sati u starta Zagrepčanka 512 – jedinstvena utrka od 490 stepenica koju organizira Društvo športske rekreacije Aktivan život.

Natjecatelji startaju u prizemlju poslovne zgrade, svladavaju stazu od čak 490 stepenica, a cilj se nalazi na 25. katu odakle se pruža prekrasan 360° pogled na Zagreb.

U PROSINCU UTRKA STEPENICAMA: Zagrepčanka 512 je utrka koja vas izaziva da je trčite!
Rekorder Matjaž Mikloša | Foto: Aktivan život

Na ovu posebnu utrku mogu se prijaviti svi građani, rekreativci, aktivni sportaši pa i profesionalni trkači. Do danas je za utrku stiglo rekordnih 600 prijava, a organizatori očekuju da će ih stići još 200, odnono da će ove godine na Zagrepčanka 512  nastupiti čak 800 trkača.

U proteklih šest godina trčala se jedna disciplina (solo) u kojoj je natjecatelj “samo” jednom trčao na vrh, ali ove godine dolaze neke i dvije nove discipline: mega u kojoj natjecatelj trči dva puta na vrh (s kratkom pauzom između dva trčanja) i duo tj. timska utrka. Duo tim čine žena i muškarac, svaki član tima trči jednom na vrh, a rezultati oba člana tima se zbrajaju i čine konačni rezultat koji se uvrštava u poredak.

Stazu od 490 stepenica visokih 17 cm, u kategoriji muškaraca najbrže je (2015. godine) pretrčao Slovenac Matjaž Mikloša u vremenu 2 minute 34 sekunde i 50 stotinki. Dakle, trebalo mu je samo nešto više od 6 sekundi po katu! U ženskoj konkurenciji rekord (iz 2014. godine) drži Karmen Klačnik također iz Slovenije s rezultatom 03:11.88. Od natjecatelja iz Hrvatske najbrži su Tea Faber (2017.) s rezultatom 03:28.32 i Antonio Kleković (2016.) s 2:49.00.

Prijave za nastup na utrci moguće su na web stranici utrke do 4. prosinca u ponoć. Na dan utrke neće biti moguća prijava.

Zagrepčanka 512 je organizirana po uzoru na najpoznatiju utrku stepenicama – Empire State Buildingu Run-Up u New Yorku. Utrka je i dio svjetskog udruženja Towerrunning World Association (www.towerrunning.com) te se boduje u svjetskom kupu u trčanju stepenicama.

Ove nas godine podržava Oglasnik kao generalni sponzor koji je za najbrže u utrci osigurao vrijedne nagrade: 2x sportski sat, 2x poklon bon od 750 kn te 2x poklon bon od 500 kn. Multipower IsoDrink je za sve sudionike osigurao okrepu.

O trčanju stepenicama
Najveća razlika između trčanja po ravnom i stepenicama je u tehnici trčanja koja zahtijeva aktiviranje druge skupine mišića. Trčanje po stepenicama zahtijeva jači rad ruku, a i gravitacija postaje vrlo važan čimbenik, jer što ste lakši trčite brže. Izrazito je važan i pravilan ritam trčanja – stepenice su iste visine i dužine pa korak mora biti konstantan i identičan. Kako se radi o jako kratkim utrkama u trajanju od svega nekoliko minuta, potreba za energijom je velika pa srce i pluća rade maksimalno, a trkači vrlo brzo ulaze u „aeroban način rada“.

O organizatoru
Društvo športske rekreacije Aktivan život je udruga građana osnovana 2007. godine s ciljem promocije i popularizacije rekreativnog bavljenja sportom. Udruga provodi niz programa i projekata u području sportske rekreacije, a najpoznatiji su:
Trčaona – program rekreativnog trčanja za odrasle; provodi se od 2011. godine; kroz program prošlo više od 6.000 građana,
• Atletska utrka Zagrebački noćni cener – popularna gradska utrka koja okuplja 3.000 rekreativnih i profesionalnih trkača,
• Kros utrka Volim trčanje – obiteljska utrka koja okuplja oko 1000 djece i 1000 odraslih,
Zagrepčanka 512 – utrka stepenicama i
Vikendom na Medvednicu – planinarski projekt u sklopu kojeg svaki drugi vikend građane grada Zagreba vodimo na besplatne planinarske izlete po Medvednici.

Ivica Majić

Komentari