SADA STIŽU UPOLA MANJI RAČUNI ZA PLIN: Završena je energetska obnovna zgrade OŠ Sveta Nedelja

SADA STIŽU UPOLA MANJI RAČUNI ZA PLIN: Završena je energetska obnovna zgrade OŠ Sveta Nedelja
Foto: Zagrebačka županija

Energetski je obnovljena zgrada OŠ Sveta Nedelja. Sredstva za obnovu, preko 9,2 milijuna kuna, osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i, u jednakim omjerima, proračuna Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje.

“Računi za plin već sada su 50 posto niži”, na završnoj konferenciji projekta obnove istaknula je ravnateljica škola Anica Magdalenić. Rekla je da se nakon obnove osjeća zadovoljstvo i učenika i učitelja.

SADA STIŽU UPOLA MANJI RAČUNI ZA PLIN: Završena je energetska obnovna zgrade OŠ Sveta Nedelja
Foto: Zagrebačka županija

“Nema više prozora koji se klimaju, kroz koje puše vjetar… Osim izmjene vanjske stolarije, nove fasade, rekonstrukcije radijatorskoga grijanja…, u sve učionice uvedena je klimatizacija, obojani su svi zidovi pa nam se sada prostor škole čini puno prostranijim”, rekla je ravnateljica. Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, rekao je da je energetska obnova svetonedeljske škole prva veća investicija na području ovoga grada za koju su dobivena europska sredstva.

“Energetski smo obnovili i područnu školu u Kerestincu, no tu naša ulaganja u školstvo nisu stala. Cilj nam je da do kraja ove godine započne i gradnja nove osmogodišnje škole u Strmcu. Opet u suradnji sa Županijom i opet u omjeru 50:50”, rekao je Zurovec. Završnoj konferenciji projekta energetske obnove svetonedeljske škole, uz ostale, prisustvovala je i zamjenica župana Nadica Žužak.

“Odobreno nam je europsko sufinanciranje za energetsku obnovu još četiri škole, a šest spremnih projekata čeka raspisivanje novoga natječaja. Dosad smo u prijavljivanju projekata bili dosta uspješni, vjerujem da će nam proći i pripremljeni projekti”, rekla je zamjenica, dodavši da bi bilo lijepo kada bi Županija i s drugim jedinicama lokalne samouprave imala suradnju kakvu ima sa Svetom Nedeljom. Govorila je i o ostalim ulaganjima Županije u podizanje standarda obrazovanja, za što se troši gotovo 50 posto izvornoga proračuna.

Prisutnima se obratio i Predrag Čuljak iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, posredničkoga tijela preko kojega su, kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija”, i isplaćena europska sredstva za energetsku obnovu.