Najavljen novi natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, dijelit će se 120 milijuna eura

Foto: Freepik

Do kraja 2023. godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će na službenim stranicama objaviti uvjete za dodjelu poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, uključujući i onih oštećenih u potresu.

Zaprimanjem zahtjeva će se krenuti u 1. kvartalu 2024. godine, a planirani budžet poziva je 120 milijuna eura, priopćeno je iz Fonda.

Stopa sufinanciranja će biti do 60 posto za energetsku obnovu kuća koje nisu oštećene u potresu te do 80 posto za kuće oštećene u potresu.

U pripremi je i program sufinanciranja energetske obnove kuća namijenjen građanima koji su u riziku od energetskog siromaštva, a kroz koji će troškovi radova biti financirani u cijelosti.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela Zaključak kojim se za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada osigurava dodatnih 225 milijuna eura iz nacionalnih sredstava.

Energetska obnova zgrada pridonosi značajnom smanjuju troškova grijanja kućanstava, tvrtki i javnih ustanova, čime se povećava njihov raspoloživi dohodak.

Predstavljajući Zaključak, ministar Bačić napomenuo je da je zgradarstvo najveći potrošač energije u Hrvatskoj koje troši 50 posto ukupne potrošnje energije, dok sektor prometa, primjerice, troši tek 30 posto.

U emisiji stakleničkih plinova zgrade sudjeluju s 15 posto pa je zbog dekarbonizacije nužno ubrzati energetsku obnovu zgrada.

Osim toga, energetska obnova zgrada smanjuje potrebe za uvozom energenata, čime se smanjuje izloženost zemlje od poremećaja na globalnom energetskom tržištu uslijed raznih kriza ili ratova.