USPJEH HRVATSKIH STUDENATA: Svojim projektom izborili finale u SAD-u

matija-srbic

Juvo – Home friend, pobjednički projekt tima Home Guardians s hrvatskog finala Imagine Cup natjecanja održanog u travnju, plasirao se na finalno natjecanje na svjetskoj razini koje će se krajem srpnja održati u Seattleu u SAD-u.

Radi se o najvećem i najprestižnijem svjetskom studentskom natjecanju u organizaciji Microsofta u okviru kojeg se studenti natječu u razvijanju inovativnih aplikacija, računalnih igara te rješenja problema u zajednici.

Hrvatski tim, sastavljen od dvoje studenata, Matije Srbića i Marije Cestarić, ovogodišnje finale izborio je u oštroj konkurenciji. U polufinalu je sudjelovalo 158 timova, a u finale se plasiralo samo njih 35, pri čemu iz Centralne istočne Europe sudjeluje 6 timova.

Osnovna zadaća aplikacije Juvo – Home friend je da brine za sigurnost djece unutar kućanstava kako se ne bi ozlijedili, a proizvod je iz područja interneta stvari i razvijen je pomoću Raspberry Pi uređaja koji komunicira s Microsoft Azureom.

“Jako nam je drago što je naš projekt Juvo – Home Friend, koji je namijenjen roditeljima s malom djecom ili djecom s posebnim potrebama ili autizmom, izabran kao jedan od finalista natjecanja Imagine Cup. Nakon pobjede u Hrvatskoj i plasiranja na svjetsko polufinale, natjecali smo se s najboljim timovima iz zemalja poput Australije, Japana, Koreje, Kine, Rusije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovo će nam biti prvi posjet Seattleu i SAD-u općenito. Uz to što ćemo se natjecati za veliku nagradu, nadamo se i upoznavanju mnogih velikih stručnjaka, ali i mladih, kreativnih ljudi koji žele mijenjati svijet na bolje”, rekao je jedan od autora projekta Matija Srbić, ujedno i student FER-a.

Natjecanje se odvija od 26. do 28. srpnja kada će natjecatelji u 10 minuta pred 4-članim žirijem vrhunskih stručnjaka, predstaviti svoje projekte, a najbolji će osvojiti nagradu od 50.000 USD.
matija-srbic-i-marija-cestaric
Inače, razvoj aplikacije Juvo – Home Friend potaknut je činjenicom da djeca u ranoj dobi nisu svjesna opasnosti oko sebe, a samo trenutak nepažnje može završiti tragično. Aplikacija koja putem senzora dobija informacije o kretanju djece po kući te približavanju opasnim predmetima, roditeljima omogućuje, kako autori naglašavaju, da se opuste i budu u potpunosti sigurni da se djeci neće ništa dogoditi. Više o Imagine Cup natjecanju saznajte ovdje. (M. Petković)

Foto: Press