Nakon Zagreba, urbani vrtovi osvojili i Veliku Goricu

urbani-vrtovi-velika-gorica-2

Grad Velika Gorica od danas je bogatiji za još jedan gradski vrt. Ugovore za 40 novih parcela velikogoričkim vrtlarima na svečanom otvorenju uručio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, a svoje donacije u obliku vrtne opreme, alata i sadnica vrtlarima su predali i brojni i vjerni partneri projekta.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak. Novi je vrt smješten u južnom dijelu grada, u Ulici Nikole Tesle, kod kućnog broja 47.

Velika Gorica već se prošle godine uključila u projekt Urbanih vrtova kada je otvoren i prvi velikogorički vrt koji se nalazi u naselju Podbrežnica na sjeveru grada. Veliki interes građana za vrtlarenjem bio je veći od raspoloživog zemljišta pa su u gradu odlučili otvoriti i drugi vrt s 40 novih parcela.

Svečano otvaranje popraćeno je bogatim zabavnim, gastro i edukativnim programom uz svirku grupe Detour. Profesorica Vesna Židovec s Agronomskog fakulteta govorila je novim vrtlarima o aktualnim radovima u vrtu i kompostiranju. Ni jedno vrtlarsko slavlje ne može proći bez popularne Žuje. Kao glavni partner projekta Zagrebačka pivovara uvijek se pobrine da nitko ne ostane gladan ni žedan, a ovoga su puta okupljene počastili specijalitetima od sipe koje je pripremio Goran Beus, chef kuhinje vrhunskog restorana Mon Ami iz Velike Gorice. U gastro dijelu sudjelovao je i chef Vladimir Šajnović iz zagrebačkog restorana CHEFlja. Na vrtnom roštilju pripremljene su delicije marinirane u prirodnim Šafram grill začinima, bez umjetnih aroma i pojačivača okusa. Pored slasnih kotleta, gosti su se mogli okrijepiti prirodnim voćnim sokovima s OPG-a Marice Jug.

Tvrtka Flora donirala je veliki dio potrebnog alata i pribora; od grablji i štihača do rukavica, a Scheda je poklonila kosilicu. Velikogorički Komunalac pripremio je teren za opločivanje društvene zone, dok je ploče osigurala tvrtka Samoborka. Eco impuls donirao je sadnice za svakog vrtlara, a vrtlarija Pecina osigurala je sadnice mirisnog vrtnog cvijeća.
urbani-vrtovi-velika-gorica-1
Projekt Urbani vrtovi pokrenuli su po uzoru na društvene vrtove u svjetskim metroploma Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj 2013. godine. Svake im se godine pridružuju novi gradski vrtovi širom Hrvatske.

Ovo je već četvrta sezona urbanih vrtova koja je započela otvaranjem Gradskog vrta u Samoboru, nakon čega je uslijedilo otvaranje drugog velikogoričkog vrta. Slijede svečanosti u zagrebačkom Stenjevcu i u Osijeku. Ovaj projekt omogućuje ljudima koji žive u stanovima da dobiju svoj komadić zemlje na kojem mogu sami uzgajati hranu, popraviti kućni budžet, ponovno doći u dodir s prirodom, kretati se i družiti sa susjedima. (M. Petković)

Foto: Press