PROMOCIJA U ZAGREBU: Evo što sve donosi 56. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

djecji-festival-sibenik-2

U dvorani Bruxelles Europskog doma u Zagrebu lipnja predstavljen je program 56. Međunarodnog dječjeg festivala (MDF) u Šibeniku. Ravnateljica HNK i ujedno čelna osoba MDF-a u Šibeniku, Maja Trlaja govorila je o naporima da se MDF vrati na dane stare slave te predstavila program kojim se pokazuje razina ovogodišnjeg festivala.

Festival je osobito značajan i zbog toga što Šibenik ove godine obilježava veliku obljetnicu 950 godina prvog spomena grada Šibenika.

Na konferenciji za medije sudjelovao i dr.sc. Ivica Poljičak u ime grada Šibenika te se kao predsjednik gradskog vijeća i organizacijskog odbora osvrnuo na značaj MDF-a za lokalnu zajednicu a osobito u svjetlu ovogodišnje proslave 950 godina prvog spomena Šibenika.

Nina Kleflin, redateljica predstave ĆOZ ( Čarobnjak iz OZ-a) s kojom se otvara MDF predstavila je predstavu i najavila odličan festival sa 140 programa u kojem sudjeluju glumci, plesači, performeni, slikari, video radionice…

Uz njih također su govorili i selektori pojedinih programa kao što su: Željko Šturlić – urednik filmskog programa, Iva Kerbler – urednica Likovnog programa te Ivana Badžim voditeljica MDF-a

djecji-festival-sibenik-1
Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska je manifestacija dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu koja dugi niz godina u kontinuitetu doprinosi estetskom i etičkom odgoju djece i mladih kao zalog za bolju budućnost kroz najljepši medij – umjetnost, njegujući međunarodni kulturni dijalog naglašavajući bogatstvo kulturne raznolikosti.
Zbog dugogodišnjeg doprinosa kulturnoj sferi te uspješnoj promociji međunarodne kulturne suradnje Međunarodni dječji festival uživa status manifestacije od posebnog državnog značaja, podršku UNICEF-a i UNESCO-a te pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

Ove godine Međunarodni dječji festival u svom 56. izdanju će ugostiti sveukupno 140 programa, od najbolje i pažljivo selektirane kazališne produkcije za djecu i mlade iz Hrvatske i inozemstva do umjetnike raznih profila, najpoznatije svjetske ulične umjetnike, filmaše, slikare, glazbenike… koji će se izmjenjivati na festivalskim pozornicama tijekom 15 festivalskih dana.
Dodatni razlog za iznimno bogat festivalski program i namjeru da Šibenik posebno označimo kao mjesto razmjene pozitivne međunarodne kulturne suradnje, leži u tom što Festival želi dati svoj obol i na pravi način pridonijeti proslavi iznimno važne obljetnice – 950 godina od prvog spomena grada Šibenika.

Čarolija započinje svečanim otvorenjem 56. međunarodnog dječjeg festivala, dana 18. lipnja, koji će biti upriličen na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku, a tom prilikom bit će premijerno izvedena predstave „ČOZ“ /Čarobnjak iz Oza/ u režiji Nine Kleflin i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te multimedijalna projekcija 3D mapping tehnologijom na zgradi gradske Vijećnice.

U službenom dijelu programa koje pažljivo odabralo Umjetničko vijeće u sastavu: Nenni Delmestre, redateljica; Zoran Mužić, redatelj; Snježana Abramović Milković, koreografkinja; Franka Klarić, glumica i Jasen Boko, dramaturg – bit će prezentirane 24 kazališne produkcije, od čega je 15 inozemnih predstava. Među hrvatskim kazališnim kućama pojavila su se neka nova iznimno kvalitetna kazališta, nezavisne kulturne scene i projekti.. koja su se nametnula selektorima kao projekti socijalno osjetljivog karaktera, moderne produkcije i visoke umjetničke vrijednosti.

Imat ćemo priliku upoznati kazališnu produkciju Kine, Irana, Turske, Ukrajine, Rusije, Italije, Danske, Austrije i Rumunjske. Predstavljat će ih njihovi nacionalni teatri i iznimno kompleksna djela kazališne produkcije.

„Nova scena“ je program koji će biti izveden na jednom od gradskih trgova te ćemo otvoreni gradski prostor oživjeti ponajboljim kazališnim produkcijama iz Hrvatske.
Program na trgovima i ulicama, pod uredništvom Jasena Boke, dramaturga i putopisca, ove godine donosi preko 90 sati neverbalnog uličnog programa u izvedbi predstavnika novog cirkusa – uličnih umjetnika, performera, žonglera…predstavit će se umjetnici iz Kanade, Švicarske, Brazila, Argentine, Španjolske, Kanade, Njemačke, Austrije i Francuske.

U sklopu Literarnog programa, pod uredništvom Maje Zrnčić, bit će izvedena tri programa kreativnih radionica pripovjedanja, te tri literarne radionice.

U sklopu Likovnog programa, pod uredništvom Ive Koerbler, povjesničarka umjetnosti; bit će izložene sveukupno četiri likovne izložbe. Uz hrvatskog predstavnika Baneta Milenkovića, predstaviti će se talijanska slikarica Vania Elletra Tam, ali i svečano prikazati pristigle radove po svehrvatskom likovnom natječajau za osnovne škole „Gradovi budućnosti…“ i svehrvatskom likovnom natječaju za predškolske ustanove pod nazivom „Eto, i mene na Festivalu….“

U sklopu Filmskog programa, pod uredništvom Željka Šturlića, ravnatelja Narodnog sveučilišta Dubrava, bit će prikazano 12 filmskih projekcija, od čega pet filmove europske kinematografije. Festival već duži niz godina radi na promociji europskog filma za djecu i mlade zbog svojih umjetničkih kvaliteta i tematike bliske mlađima.
Također, u sklopu Filmskog programa bit će organizirano sedam radionica s tematikom različitih filmskih tehnika.

U sklopu Radioničkog programa, pod uredništvom Zdenke Bilušić, prof. likovne kulture; bit će organizirane 24 radionice umjetničke tematike koje će okupiti oko 1000 djece – polaznika. Nekoliko radionica će biti disperzirano na područje Šibensko – kninske županije kako bi radionice učinili dostupnima i onima koji žive na zabačenim područjima županije. Iako su svi gosti Festivala, a pogotovo voditelji radionice važan faktor uspjeha samog Festivala, te je nezahvalno isticati bilo koga – iznimno smo ponosni na dva gosta Festivala koji dolaze u ulozi voditelja radionica: Nenada Bach, američki glazbeni producent i Charles Bilic, svjetski poznat slikar.

Ove godine bit će održan i jubilarni 10. sajam dječje knjige, gdje će se u okviru projekta i radionice „Potraga za blagom“ predstaviti pisci, ilustratori i novinari koji tematiziraju dječju literaturu. U okviru programa bit će postavljene izložbe fotografije na kojima je ovjekovječeno deset godina suradnje sajma knjige s Festivalom.

U sklopu Pratećeg programa u kojem su glavni akteri djeca bit će izveden niz umjetničko – sportskih programa, s naglaskom na radionicu Ruđerov interaktivni laboratorij – radionica u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, Zrakoplovna radionica i radionica Male škole brodogradnje.