ZAGREB JE EUROPSKI PRVAK: Ima više pametnih klupa nego ijedan drugi grad u Europi!

Pametne klupe
Foto: Zagreb.hr

Na 13 zagrebačkih lokacija, među kojima su Bundek, Britanski trg, Jarun te one u kojima su studentski domovi, postavljene su Steore pametne klupe pa je Zagreb postao grad s najviše takvih klupa u Europi.

Osim za odmor, klupa služi za punjenje mobitela i tableta te je opremljena internetskim hotspotom, senzorima za očitavanje kvalitete zrake te uređajem za zračno hlađenje u ljetnim danima. Noću služi kao javna rasvjeta, a može raditi i do deset dana bez sunca.

Hvaleći trud mladih poduzetnika čiji je proizvod postao svjetski poznat, gradonačelnik Milan Bandić je, prilikom današnjeg obilaska fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, istaknuo da su pametne klupe još jedan iskorak u afirmiranju Zagreba kao pametnog grada, odnosno Smart Cityja te da su osobito korisne mlađim sugrađanima koji suvereno vladaju tehnologijom.

Najavio je da je Grad naručio još dvadeset pametnih klupa koje će se postaviti na drugim gradskim lokacijama.

Ivan Mrvoš, direktor i osnivač hrvatskog startupa – tvrtke Include je istaknuo da su on i njegovi suradnici iznimno zadovoljni uspjehom u Zagrebu i pozitivnim reakcijama građana.

“Osim što služe građanima i čine grad modernijim i privlačnijim, Grad Zagreb preko pametnih klupa može prikupljati podatke o kakvoći zraka, temperaturi na svim lokacijama i broju korisnika. Klupa je autonomna, ne treba ju spajati na električnu mrežu, što ju čini jednostavnom za postavljanje, a otporna je na sve atmosferske uvjete i mogući vandalizam”, objasnio je Mrvoš.

Osim u Hrvatskoj, pametne klupe su postavljene i u BiH, Austriji, Njemačkoj Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, ali i u SAD-u te Australiji, a prije Zagreba su postavljene u Koprivnici, Belišću, Primoštenu, Bjelovaru, Makarskoj, Dugom Ratu te u zračnoj i trajektnoj luci u Splitu.