Prva boja, originalna kilometraža: Tehnički muzej dobio na poklon ‘fiću’ iz 1955.

fico-5

U naš stalni postav, odjel Prometna sredstva danas je došla i legendarna Zastava 750 popularno nazvana Fićo, objavio je jučer na svojoj Facebook stranici Tehnički muzej!

Ključ automobila je uz puno emocija Muzeju ustupio Zlatko Beštak, a u ime Tehničkog muzeja preuzela ga je Neda Staklarević, muzejska savjetnica.

Fićo je u obitelji Beštak već desetljećima i na neki način radi se o obiteljskoj baštini koja je zasluženo svoje mjesto našla u stalnom postavu Tehničkog muzeja.

Prešao je 180.000 km, prvi lak je na njemu i autentična oprema.

fico-3

18. listopada 1955. s proizvodnih traka u Kragujevcu temeljem suradnje s Fiatom silazi prvi Fićo. Bila je to kopija talijanskog Fiata 600, a do kraja godine sišlo ih je ukupno 805 primjeraka.

Za usporedbu tada je stupanj motorizacije u Jugoslaviji bio u omjeru jedan automobil na 1600 stanovnika.

O podrijetlu nadimka Fićo postoji velik broj teorija, no po svemu sudeći najbliža istini je ona o “kuriru Fići”. Naime, pedesetih godina, u centralnom partijskom glasilu Borba objavljivan je kratki strip karikatura pod naslovom “kurir Fića”. Kroz njegov lik autor je blago i u rukavicama kritizirao partijske promašaje i nebuloze sistema, ali je i upravo stoga uživao veliku popularnost čitatelja.

fico-2

Fićo je ubrzo postao san radnika socijalističke Jugoslavije. Premda vlast u početku nije blagonaklono gledala na tu automobilsku uravnilovku, ubrzo je Fićo postao glavni primjer uspjeha reforme i blagostanja u društvu. Zastava je tijekom vremena vršila i modifikacije na Fići, kaskajući tako za talijanskim originalom.

Fićo je zaživio i u različitim specijalnim varijantama poput servisne, pa je tu bila milicijska, bolnička, poznati žuti Fićeki Auto moto saveza itd. Čak je nastala i praktična kombi varijanta. Tijekom karijere Fićo se pokazao i kao glumac u seriji Grlom u jagode i u filmu Nacionalna klasa, a i sportska natjecanja u bivšoj državi bila bi nezamisliva bez Fiće na koji se “navukla” cijela jugoslavenska babyboom generacija.

Fićo je bio i generator industrijskog razvoja bivše države. Bio je napravljen od 3715 sastavnih dijelova, od čega samo 1780 na karoseriji. Da bi se proizveo jedan primjerak bilo je potrebno isporučiti 343 kg čelika, 47 kg Iijevanog željeza, 31 kg lakih legura, 6 kg plastike, 58 kg gume i 11 kg tekstila.

Za oko 30.000 Fića industrija Jugoslavije šezdesetih je trebala isporučiti godišnje 660.000 raznih žaruljica, 150.000 guma i zračnica… Godine 1962. Zastava je 70 posto dijelova nabavljala na domaćem tržistu, a na kraju taj je postotak dosegnuo oko 98 posto kada je 18. studenoga 1985. godine 5 montažnih traka sišao posljednji primjerak od ukupno 923.487 proizvedenih Fića.

fico-4

fico-1

Foto: Facebook